Început de an în forţă la Teatrul Szigligeti

De Veronica Bursaşiu
Au anunţat programul Teatrului Szigligeti
Au anunţat programul Teatrului Szigligeti - © Foto: Arpad Levente Biro
În a doua jumătate a stagiunii 2016/2017, Teatrul Szigligeti din Oradea vă aşteaptă cu două spectacole pe scenă mare, cinci spectacole pentru copii şi tineret, două piese de studio, festivalul „HolnapUtán” şi multe-multe programe suplimentare.

Pe 11 ianuarie, au început repetiţiile pentru producţia „Casting Urzeala Tronurilor”: membrii Trupei Szigligeti, împreună cu regizorul Attila Balogh, pregătesc un spectacol interesant, experimental, care se adresează în primul rând tinerilor. Premiera va avea loc în martie.

În 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, a avut loc decernarea premiilor Fundaţiei Culturale Varadinum, în sala mare a teatrului. La eveniment, publicul a putu viziona comedia „Tanti Máli”, de Milán Füst, prezentată în premieră de Trupa Szigligeti în luna noiembrie. În februarie, Teatrul Szigligeti pleacă într-un turneu de patru zile: între 9—12 februarie, trupele teatrului, împreună cu Revista Culturală Várad, vor prezenta viaţa culturală orădeană la Miskolc. Va avea loc un vernisaj de expoziţie, două spectacole de Trupa Szigligeti, unul de Trupa Lilliput, şi încă unul marca Ansablul Nagyvárad. Totodată, este programat un eveniment special din seria „Törzsasztal”, respectiv un performance intitulat „Élő Várad” („Oradea vie”). În ianuarie, Asociaţia Maghiară de Dans va avea o şedinţă la Oradea, cu participarea liderilor ansamblurilor de dans din Ardeal, la care, între altele, vor discuta şi despre Festivalul Ansamblurilor Profesioniste din Transilvania, care, în acest an, urmează să fie organizată de Ansamblul Nagyvárad. „Premiera noului spectacol pe scenă mare al Ansamblului Nagyvárad va avea loc în 10 martie. Producţia de teatru-dans „Barbarii” este realizată în regia lui Csaba Györfi, şi este bazată pe nuvela cu acelaşi titlu, de Zsigmond Móricz, îmbinând mai multe genuri de dans popular şi contemporan”, spune managerul Czvikker Katalin. Teatrul Szigligeti se alătură evenimentelor aniversare organizate cu ocazia aniversării de 200 de ani de la naşterea poetului János Arany, cu mai multe programe. În 2 martie, de ziua lui, va avea loc un recital de poezii dedicat poetului, la Salonta. Evenimentul va fi intitulat „ Honnan hová” („De unde şi până unde”), şi va fi prezentat la Oradea de 15 martie. La finalul lunii, va fi prezentat în premieră spectacolul pentru tineret, adaptat din scenariul câştigător al concursului „Istók cel nebun – de la Salonta la Insula Margareta”, regizat de Iván Hargitai. Tot legat de aniversarea Arany, Ansamblul Nagyvárad se va alătura programului „Teatru în şcoală, şcoală în teatru”, prin realizarea, în cursul primăverii, a unui spectacol împreună cu ansamblurile populare din Bihor, în care vor adapta balade de János Arany.

Festivalul HolnapUtán

Între 6—9 aprilie, Teatrul Szigligeti va organiza cea de-a cincea ediţie a Festivalului HolnapUtán. Spre deosebire de ediţiile anterioare, de această dată, în programul festivalului vor avea loc, în primul rând, programe teatrale, respectiv un workshop comun cu studenţii de actorie.

Ultima premieră pe scenă mare a stagiunii este programată pe 21 aprilie: Trupa Szigligeti pune pe scenă comedia lui Molière, „Mizantropul”, în regia lui Eszter Novák.În restul stagiunii, Trupa Lilliput vă aşteaptă cu două spectacole pentru copii: în februarie, vor pregăti „O poveste cu elfi”, pentru cei mai mici, iar în primăvară, vor prezenta spectacolul „Fabulă medievală”, bazată pe o poveste de J.R.R. Tolkien. „Pe lângă spectacole şi festivaluri, în a doua jumătate a stagiunii, cei interesaţi sunt aşteptaţi la multe programe suplimentare. În martie, vor avea loc evenimente legate de Ziua Mondială de Teatru, iar în aprilie, de Ziua Poeziei Maghiare, Ziua Mondială a Dansului, respectiv Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi. În primăvară, Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare va fi invitata noastră cu un spectacol de Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, iar alte spectacole invitate sunt în fază de negociere”, spune Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti. Teatrul Szigligeti vă informează că abonamentele libere pot fi cumpărate şi în această perioadă. Ele sunt valabile pentru trei sau patru spectacole, la liberă alegere. În vederea festivalurilor care urmează, atragem atenţia publicului asupra Abonamentului de Festival, disponibil la preţ redus, valabil pentru patru spectacole invitate sau de festival.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !