Inchisoare pentru blocul distrus de explozie din Zalau

4Comentarii
Inchisoare pentru blocul distrus de explozie din Zalau
Judecătoria Oradea a dat sentinţa în cazul blocului E24 din Zalău, distrus în septembrie 2007 de o explozie la reţeaua de gaz. Evenimentul a avut ca urmare distrugerea totală a 20 apartamente şi avarierea altor 7 locuinţe din blocul E15, afectând astfel 73 de persoane. Doi oameni au murit iar alţi opt au fost răniţi.

„Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au fost trimişi în judecată angajaţi ai EON GAZ Distribuţie Zalău. Dosarul s-a strămutat la Judecatoria Oradea care, după ce a audiat inculpaţii, peste 30 de părţi vătămate-civile plus 60 de martori şi experti, a dat luni o primă sentinţă, ce poate fi atacată prin recurs la Tribunalul Bihor. În esenţă, instanţa a stabilit că vinovate de producerea evenimentului sunt organele de conducere şi de execuţie din Centrul Operaţional Zalău, care nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului”, informează vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Dănileţ.

Doi inculpaţi au fost condamnaţi la cinci respectiv şase ani de închisoare în regim de detenţie iar alţi patru inculpaţi la închisoare cu suspendare.

Pe latura civilă, E-ON Gaz Distribuţie S.A. Mureş şi inculpaţii au de despăgubit cu 450.000 de lei Primăria Zalau şi cu alţi 16.000 de lei unităţile medicale care au îngrijit răniţii.

De asemenea, ei trebuie să achite contravaloarea apartamentelor distruse, la valori în medie de 80.000 de lei.II.3.

Pe latura daunelor morale, judecătorii au decis că cele 73 de persoane care au avut de suferit ca urmare a pierderii locuinţei mai trebuie să primească fie 50 fie 100 de euro pe zi.

De asemenea, persoanele rănite precum şi aparţinătorii celor doi decedaţi mai au de primit următoarele despăgubiri morale:

– 150.000 Euro plus câte 2500 Euro/lună sub formă de rate cu caracter viager începând cu data de 14.09.2007, către Satmari Laura-Simona (asistată de părinţi);

– 120.000 Euro către Satmari Aurora-Titiana

– 115.000 euro către Sălăjan Eugenia

– 100.000 Euro plus câte 500 Euro/lună sub formă de rate cu caracter viager începând cu data de 14.09.2007, către Satmari Victor-Mihai;

– 100.000 Euro către Satmari Victor Mihai şi Sălăjan Dumitru;

– 50.000 Euro către Sălăjan Cristian-Radu

– 25.000 Euro către Torje Jenica

– 20.000 Euro către Mărcuş Sandu Viorel

– 15.000 Berbecar Maria-Ana.

Instanţa a constatat că plata acestor despăgbiri va fi garantată în sumei de 500.000 euro de către asiguratorul de răspundere civilă SC Asigurarea Românească – ASIROM Vienna Insurance Group SA – Sucursala Zalău. Iar restul va fi suportat de către inculpaţi în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC E-On Gaz.

Ca atare, s-au instituit sechestru asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor până la acordarea tuturor despăgubirilor.

La acestea se vor mai adăuga şi cheltuielile de judecată.

Demolarea blocului din Zalău4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor