Incompetenta sau interese?

1Comentariu
Demiterea sefului Parcului Natural Apuseni, Alin Mos, pentru „incompetenta profesionala”, pune pe jar întregul sector nonguvernamental de mediu. 28 de organizatii din Bihor, Cluj si Alba au semnat o scrisoare, cerandu-i lui Ionel Popa, directorul Directiei Silvice Oradea, revocarea deciziei de demitere.

Scrisoarea va lua calea mai multor institutii de stat, între care Directiile Silvice din Oradea, Alba Iulia si Cluj-Napoca, Ministerul Mediului, Agriculturii si Padurilor sau cel al Integrarii Europene. Inclusiv Jonathan Scheele va primi o varianta a scrisorii, pe adresa delegatiei Comisiei Europene în România.

Decizie nefondata

Înlaturarea lui Alin Mos s-a facut în urma unui examen la care a luat nota 6,75, în conditiile în care „nota de trecere” era 8. Organizarea trezeste suspiciuni în rândul ecologistilor. „Evaluarea s-a facut de catre conducerea Directiei Silvice Oradea. Având în vedere ca la Regia Nationala a Padurilor exista un serviciu de arii protejate, consideram ca, în mod firesc, acest serviciu trebuia sa faca evaluarea directorilor de parcuri din subordine”, se arata în scrisoare.

Interese economice

„Scopul unei arii protejate este conservarea naturii, nu administrarea economica a domeniului”, a declarat Paul Iacobas, reprezentant al Centrului pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor. Acesta a pomenit si faptul ca în câteva luni este posibil ca parcurile naturale sa fie scoase, prin lege, din administrarea Directiilor Silvice, ceea ce motiveaza acum actiuni masive de exploatare a padurilor, mai ales de pe suprafetele parcurilor.

Viorel Lascu, presedinte al Centrului Regional de Supraveghere Ecologica, apreciaza ca demiterea lui Alin Mos este motivata mai mult de interese economico-politice: „Padisul a aparut, fara stirea nimanui, în lista pentru noi domenii schiabile, în cadrul programului «Superschi în Carpati». Aceasta zona este una de protectie maxima, nu are cum deveni domeniu schiabil. Cred ca demiterea lui Mos are mai mult de-a face cu astfel de interese decât cu incompetenta personala”.

No coment local

Ca personaj principal al scandalului, Alin Mos nu se declara fericit de modul în care se prezinta situatia. „Nu îmi permit sa comentez modul în care s-a luat aceasta decizie, dar rezultatele muncii mele dupa doi ani de activitate în aceasta pozitie vorbesc de la sine”, declara directorul.

Ionel Popa, directorul Directiei Silvice, nu a putut fi contactat în cursul zilei de miercuri. Ca si consultant pe plan de management agreat de UE, Alexander Zinke este supervizorul administratiei PN Apuseni pentru proiectul Phare CBC în valoare de peste 1,9 milioane euro, pe care Alin Mos îl administreaza în folosul parcului.

„Nu pot întelege decizia Directiei Silvice. În doi ani, cât am lucrat cu directorul Mos, nu am avut nici o ocazie de a fi nemultumit de calificarea si abilitatile sale”, ne-a declarat Alexander Zinke.

Ovidiu Morcan, Cristina Ghilea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor