Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi

5Comentarii
Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi
Absolvenţii care se înscriu în baza de date a AJOFM vor primi indemnizaţie de şomaj.

Absolventii de liceu sau facultate trebuie să se grăbească, dacă vor să primească indemnizaţie de somaj în caz că nu îşi găsesc loc de muncă. În 60 de zile de la absolvire, aceştia trebuie să se înregistreze la AJOFM Bihor. „Conform art. 17 alin. 2 din Legea 76/2002 modificată şi completată, sunt asimilaţi şomerilor şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minim 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă, ne-a informat Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor.

În prezent în baza de date a AJOFM Bihor sunt înregistraţi 808 absolvenţi de liceu, cu studii superioare şi şcoli profesionale. Dintre aceştia 171 beneficiază de indemnizaţia de şomaj, în timp ce 637 sunt în căutarea unui loc de muncă. Până la sfârşitul acestei luni îşi pot depune actele de şomaj absolvenţii de liceu şi şcoli profesionale care şi-au finalizat studiile în luna iunie, precum şi studenţii care şi-au dat licenţa în acea lună sau care aduc o adeverinţă că au absolvit facultatea în iunie, chiar dacă nu au susţinut examenul de licenţă.

Acte necesare

Pentru înscrierea în baza de date a AJOFM, absolvenţii trebuie să prezinte o copie de pe actul de identitate, copie de pe certificatul de naştere (şi certificatul de căsătorie dacă este cazul), adeverinţă de la medicul de familie, certificat fiscal de la administraţia financiară şi o copie de pe certificatul de absolvire. „Absolvenţii vor mai da o declaraţie pe propria răspundere că nu urmează cursurile unor alte şcoli”, a precizat Maricica Juca.

Conform Legii 84/1995 modificată şi completată, „finalizarea studiilor liceale se atestă printr-un certificat de absolvire”. Aşadar, absolvenţii de liceu se vor înregistra la AJOFM Bihor în baza certificatului de absolvire (act care se eliberează la finalizarea studiilor) şi nu pe baza diplomei de bacalaureat. Deci persoanele care nu au obţinut diploma de bacalaureat trebuie să se adreseze agenţiei. Dacă aşteaptă a doua sesiune de bacalaureat s-ar putea să nu se mai încadreze în cele 60 de zile de la absolvire.
Indemnizaţia de şomaj se acordă pe o perioadă de şase luni şi reprezintă o sumă egală cu 50% din salariul minim brut garantat în plată. Începând cu luna iulie 2010, odată cu diminuarea cu 15% a indemnizaţiei de şomaj, absolvenţii vor primi 255 de lei/lună.

S.Al.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor