Indemnizaţie dublată pentru persecutaţii etnic

Indemnizaţie dublată pentru persecutaţii etnic
ORADEA – Începând cu 1 ianuarie 2008, persecutaţii din motive etnice vor primi indemnizaţie dublă, potrivit informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor.

„Creşterea indemnizaţiei este reglementată de dispoziitiile Legii nr.204/2007 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice ,aprobată prin Legea nr.189/2000”, a specificat Leontin Ţârle, director executiv adjunct la CJP Bihor

 

Beneficiari

 

 De de majorarea prevăzuta de Legea nr.204/2007 beneficiază persoanele, cetăţeni români, care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuţii din motive etnice.

Este vorbe despre deportaţii în ghetouri şi lagăre de concentrare în străinătate, persoanele private de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, persoanele strămutate în altă localitate decât cea de domiciliu, persoanele care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, supravieţuitorii trenului morţii. De asemenea, soţul sau soţia persoanei asasinate sau executate din motive etnice, dacă ulterior nu s-au căsătorit, precum şi persoanele evacuate din locuinţa pe care o deţinea, beneficiază de majorarea indemnizaţiei.

„Cuantumul indemnizaţiei creşte de la 50 la 100 lei pentru fiecare an de detenţie, de  deportare, de strămutare în alte localităţi, de muncă forţată sau pentru fiecare an în care s-au aflat în situaţiile respective”, a precizat Leontin Ţârle.

    Soţul supravieţuitor al celui decedat din categoria persoanelor în cauză, va beneficia de o indemnizaţie lunară de 100 lei neimpozabilă, daca ulterior nu s-a recăsătorit.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !