Indemnizatie, la alegere

3Comentarii
Indemnizatie, la alegere
Mămicile vor avea posibilitatea de a opta cât timp vor sta în concediu pentru creşterea copilului.

Noua formulă de acordare a indemnizatiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, aprobată săptămâna trecută, prevede reglementarea de măsuri opţionale la dispoziţia părinţilor, pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Astfel, în situaţia în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului pâna la data la care acesta împlineşte vârsta de 1 an va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. Va beneficia de un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei, dacă părintele se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an. În acest caz, stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

Concediu 2 ani

„În situaţia în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului pâna la data la care acesta împlineşte vârsta de 2 ani părintele va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei. Pentru această opţiune stimulentul de inserţie nu se acordă”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale.
Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.

Noile prevederi privind acordarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se vor aplica doar pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011.

Pentru copiii născuţi până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile actuale cu stabilirea indemnizaţiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai puţin de 600 lei şi nici mai mult de 3.400 lei.

Specialistul desemnat din cadrul AJPS Bihor care poate oferi informaţii suplimentare persoanelor interesate este Aurora Crişan Bala. Informaţiile pot fi obţinute atât la sediul instituţiei de pe strada str.Roman Ciorogariu nr. 12 Oradea, cât şi la numerele de telefon 0259/405.279 int. 109 sau 0359/ 405. 279 de luni până vineri între orele 8:30 – 16:30.

S.Al.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor