Indemnizaţii fără cotizaţii

1Comentariu
Şi părinţii care nu cotizează vor primi indemnizaţie
Şi părinţii care nu cotizează vor primi indemnizaţie
Începând cu anul viitor, se va modifica modul în care se acordă banii pentru creşterea copiilor până la vârsta de doi ani. Dacă în prezent doar părinţii care au cotizat cel puţin 12 luni la sistemul de asigurări sociale primesc ajutor din partea statului pentru creşterea copilului, din 2007 situaţia se va schimba.

În prezent, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani – trei ani în cazul copiilor cu handicap – este de 800 lei. „Începând cu 1 ianuarie 2007, alocaţia pentru copiii în vârstă de până la doi ani (trei ani pentru copiii cu handicap) va fi majorată de la 24 la 200 lei şi va fi acordată indiferent dacă părinţii au contribuit sau nu la sistemul de asigurări”, a declarat săptămâna trecută Gheorghe Barbu, ministrul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei (MMSSF).

Cei care stau acasă pentru îngrijirea copilului, şi au contribuit la asigurări, vor primi în plus indemnizaţia de creştere de 600 lei lunar. Dacă se întorc la muncă înainte de a împlini copilul doi ani, vor primi un stimulent lunar în valoare de 100 de lei.

Plata

Tot ca o noutate, începând cu anul viitor plata alocaţiei pentru copii nu va mai fi condiţionată de prezenţa acestora la şcoală. Plăţile se vor face prin mandat poştal sau prin card. „Plata alocaţiei de stat pentru copiii preşcolari, pentru copiii de vârstă şcolară care nu urmează o formă de învăţământ în condiţiile legii, precum şi pentru copiii cu handicap vizual, se va asigura prin bugetul MMSSF”, a declarat Simona Vesa, director executiv la Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Bihor.

Jumătăţi de măsură

Părerea cititorilor care au copii este că Guvernul lucrează cu jumătăţi de măsură. „Probabil cei de la guvernare consideră că după împlinirea vârstei de doi ani copiii nu mai trebuie să mănânce şi nici să se îmbrace. Doar aşa se explică infima alocaţie de 24 de lei”, se revoltă Monica Cheregi, care are un copil de patru ani.

„De ani de zile aşteptăm să crească alocaţia pentru copii. În fiecare zi toate sunt mai scumpe, dar alocaţia nu creşte nici măcar cu indicele de inflaţie. Dacă aşa încurajează cei de la Putere creşterea natalităţii, nu mai este nimic de zis. Cu jumătăţi de măsură, nu trebuie să ne mai mirăm că scade numărul românilor”, conchide Laura Botoş, mămica unui copil în clasa a II-a.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor