Industria scade în continuare

Industria scade în continuare
Managerii firmelor româneşti anticipează scăderea moderată a activităţii din industrie în primul trimestru, precum şi declinuri în construcţii, comerţ şi servicii, iar numărul salariaţilor ar urma să se reducă în toate sectoarele, arată joi o anchetă a Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, potrivit anchetei de conjunctură a INS, directorii firmelor din industria prelucrătoare estimează, pentru perioada ianuarie – martie, o scădere “moderată” a producţiei, soldul conjunctural fiind de -12%, uşor îmbunătăţit faţă de cel din ancheta din decembrie, de -14%.

Companiile din industria prelucrătoare iau în calcul în continuare un declin al numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%), mai ales în cazul firmelor cu cel puţin 500 de salariaţi (sold conjunctural -20%). Cele mai afectate domenii ar putea fi fabricarea altor mijloace de transport, metalurgia, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (solduri conjuncturale -48%, -37%, respectiv -33%).

Pentru preţurile produselor industriale, managerii prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Potrivit estimărilor din ianuarie, activitatea din construcţii ar putea înregistra, în primele trei luni din acest an, o tendinţă de scădere atât a producţiei (sold conjunctural -39%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -32%). Estimările s-au îmbunătăţit de la ancheta din decembrie, când soldurile conjuncturale din acest sector erau de -53%, respectiv -49%.

Tot pentru sectorul construcţiilor, managerii se aşteaptă la reducerea numărului de salariaţi (sold conjunctural -39%), în timp ce preţurile lucrărilor ar urma să înregistreze o relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul, directorii firmelor au estimat o scădere a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -22%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -14%).

Angajatorii anticipează, de asemenea, pentru următoarele trei luni scăderea numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -19%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul ar urma să crească (sold conjunctural +31%).

În sectorul serviciilor, managerii se aşteaptă la o scădere a cererii (cifrei de afaceri), soldul conjunctural fiind de -26%. De asemenea, numărul de salariaţi este aşteptat să se reducă (sold conjunctural -23%), tendinţă dată în special de întreprinderile foarte mari.

În acelaşi timp, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul respondenţilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Ca urmare, soldul conjunctural indică percepţia respondenţilor asupra dinamicii unui fenomen şi nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.070 agenţi economici), construcţiilor (1.258), comerţului cu amănuntul (2.678) şi serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisă este de ±5% la nivel de sector, se precizează în comunicatul Statisticii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !