Industrie, nu schit cu azil, in Tancodrom

1Comentariu
Industrie, nu schit cu azil, in Tancodrom
Manastirea Sfintei Cruci a pierdut procesul privind schitul construit abuziv în inima tancodromului.

Primăria Oradea anunţă că va înfiinţa un nou parc industrial în fostul tancodrom militar de pe strada Umbrei. Terenul aflat în spatele Cimitirului, dar dincolo de Şoseaua de Centură, a fost atribuit municipalităţii printr-o Hotărâre de Guvern din noiembrie 2008. La scurt timp, Manastirea Sfintei Cruci a început construirea neautorizată a unui schit în inima tancodromului, şi a reclamat în instanţă Guvernul României, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cât şi Secretariatul de Stat pentru Culte.

Însă în urmă cu zece zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în dosarul 5765, cererea de intervenţie a Primăriei Oradea. Astfel că Hotărârea de Guvern privind trecerea fostului tancodrom în proprietatea municipiului este menţinută ca legală iar Manastirea Sfintei Cruci va plăti 2,15 lei ca şi cheltuieli de judecată.

„Dezvoltarea oraşului, atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă este o prioritate pentru conducerea Primăriei Oradea, de aceea dorim înfiinţarea unui nou parc industrial. Este păcat că din cauza anumitor factori externi a trebuit să amânăm realizarea acestui parc industrial. Dar iată că acum dezvoltarea lui în această zonă intră în linie dreaptă”, declară primarul Ilie Bolojan.

Va fi demolat

Totodată, municipalitatea arată că în baza sentinţei obţinute de Primărie, vor fi demolate construcţiile ilegale făcute de Manastirea Sfintei Cruci pe acel teren.

L-am întrebat duminica pe edilul-şef dacă există vreo şansă să fie lăsată biserica în viitorul Parc Industrial pentru uzul muncitorilor.

„Este exclus. Primăria Oradea a mai câştigat o sentinţă definitivă şi irevocabilă pentru demolarea construcţiilor abuzive din tancodrom. În proxima şedinţă de Consiliu Local vom propune un proiect pentru utilarea acestui parc industrial prin accesarea a două milioane de euro prin fonduri de coeziune România – Ungaria”, ne-a răspuns Bolojan lăsând să se înţeleagă că o construcţie abuzivă ar periclita proiectul de finanţare nerambursabilă.

Schitul Sf. Filofteia

La o lună după ce a primit terenul prin HG, municipalitatea s-a sesizat că Manastirea Sfintei Cruci a început construcţia unui schit cu chilii închinat Sfintei Mucenice Filofteia, fără certificat de urbanism şi fără autorizaţie de construcţie, ci doar cu un act de administrare a unei parcele din tancodrom, primit însă printr-o hotărâre de guvern abrogată. Instituţia Arhitectului-Şef din Primărie a aplicat o amendă de o mie de lei şi a solicitat demolarea construcţiei, atenţionând Manastirea Sfintei Cruci că dacă nu aduce terenul la starea iniţială, va fi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Totodată, primarul Bolojan a propus atunci mutarea schitului Sf. Filofteia pe un teren deţinut de municipalitate în zona Podgoria, mult mai aproape de Manastirea Sfintei Cruci decât tancodromul.

De cealaltă parte, Maica Stareţă Mina a explicat că schitul ar fi urmat să găzduiască şi un azil de săraci, şi că odată sfinţită temelia, slujbaşii Domnului au datoria morală să facă tot ce le stă în putinţă pentru a finaliza aşezământul religios.

C.H.

 

Manastirea Sfintei Cruci, tot pe teren „minat”1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor