Infiintarea Camerelor Agricole a intrat in impas

De M. Hoster
Infiintarea Camerelor Agricole a intrat in impas
Reorganizarea reprezentării agricultorilor în relaţia cu autorităţile ar fi trebui să îmbrace, din acest an, forma Camerelor Agricole. Din păcate, termenul de aplicare a Legii 238 privind Camerele Agricole a fost depăşit. Asta nu înseamnă că nu se vor înfiinţa în 2012. Pentru rezolvarea problemelor se aşteaptă emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă care să modifice şi să completeze legea.

În bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2012 sunt alocaţi 5 milioane lei pentru Camerele Agricole. Suma nu este mare, dar este de ajuns pentru înfiinţarea lor, câte una în fiecare judeţ. Camerele vor funcţiona apoi exclusiv din cotizaţii şi din servicii.

Blocarea Camerelor s-a petrecut atunci când s-a discutat cine le va conduce.  Ar trebui să fie conduse de asociaţiile profesionale, care să se implice în înfiinţarea Camerelor Agricole, ne spunea Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Agricole.

„Ar trebui schimbat modul de a vota. Nu cred că un agricultor cu un hectar trebuie să aibă aceleaşi drepturi de vot ca unul cu 2.000 de hectare. O cameră agricolă nu este o cooperativă. Cei mici trebuie aduşi lângă cei mari, să fie ajutaţi şi învăţaţi. Ar trebui schimbat şi modul în care se fac alegerile. Ar trebui să fie 15-17 membri care să conducă o cameră agricolă, 5 posturi să fie ale tinerilor, 3 ale asociaţiilor profesionale, 2 ale cooperativelor, etc. Doar aşa putem să avem reprezentativitate”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu.

„În spatele Legii este o muncă de 2-3 ani, este obligatoriu să le facem. Fără  ele pierdem bani de la UE, în perioada 2014-2020. Sunt bani importanţi care vor veni pe formele asociative, pe camerele agricole, nu prin minister. Agricultorii trebuie să se pregătească pentru că vom avea camere agricole, poate chiar până la jumătatea anului”, a mai spus Lelescu.

Ministrul Valeriu Tabără  a propus modificarea Legii Camerelor Agricole, printr-o ordonanţă de urgenţă. Din punctul său de vedere, principala problemă rămâne finanţarea. Micii fermieri, majoritari între membrii Camerelor, nu sunt în stare să le susţină prin cotizaţii sau contribuţii.  Pentru următorii 1-2 ani, se estimează costuri între 20 şi 40 de milioane de euro. Ministrul consideră că suma prevăzută în bugetul MADR pentru camerele agricole se referă la structurile deja constituite la nivelul consiliilor judeţene, pe Ordonanţa 70.  Ministrul Valeriu Tabără a menţionat că „Am reorganizat aceste centre agricole, astfel încât, pe lângă cele 274 existente, mai sunt încă 40, iar în total în jur de 314 centre agricole. Acestea sunt organizate în aşa fel încât să nu fie o distanţă mai mare de 30 de kilometri de centru pe fiecare fermier şi să fie poziţionate pe şosele principale”. Se speră că în februarie – martie să se clarifice toate aceste probleme legislative legate de camerele agricole, dar şi să găsească o soluţie viabilă de finanţare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !