Înfiinţarea grupurilor de producători, finanţată

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Înfiinţarea grupurilor de producători, finanţată
Rata sprijinului public nerambursabil acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului.

Fermierii care doresc să se asocieze în cadrul unor grupuri de producători au posibilitatea să acceseze şi în acest an fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Submăsurii 9.1 – Înfiinţare grupuri de producători în sectorul agricol, din cadrul PNDR 2020.

Solicitanţii eligibili pentru această submăsura sunt grupurile de producători care se încadrează în definiţia IMM-urilor şi care sunt recunoscute conform legislaţiei în vigoare, pentru sectoarele culturi de câmp, horticultură (exceptând grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol) şi creşterea animalelor şi păsărilor mixte.

Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili şi să prezinte un plan de afaceri care trebuie să detalieze activităţile planificate ale grupului în raport cu una sau mai multe dintre categoriile: adaptarea producţiei şi produselor producătorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerinţele pietei, introducerea în comun a produselor pe piaţă, inclusiv pregătirea pentru vânzare, centralizarea vânzărilor şi aprovizionarea cumpărătorilor en gros, stabiliriea unor norme comune privind informarea asupra producţiei, acordând o atenţie deosebită recoltării şi disponibilităţii şi alte activităţi care pot fi desfăşurate de către grupurile de producători, cum ar fi dezvoltarea competenţelor în materie de exploatare şi de comercializare, precum şi organizarea şi facilitarea proceselor de inovare.

Rata sprijinului public nerambursabil acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi nu poate să depăşească 10% din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaştere, şi suma maximă de 100.000 euro/an.

Sprijinul este forfetar, degresiv, plătit în tranşe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăşi 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, acordat în baza unui plan de afaceri. Sprijinul se acordă ca procent calculat pe baza valorii producţiei comercializate (VPC) anual prin intermediul grupului, cu excepţia primului an, când se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producţiei comercializate de către membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup.

Sprijinul se va acorda ca procent din valoarea producţiei comercializate prin intermediul grupului de producători astfel: anul I de la recunoaştere – 10 %, fără a depăşi suma maximă de 100.000 euro/an, anul II de la recunoaştere – 8 %, fără a depăşi suma maximă de 100.000 euro/an, anul III de la recunoaştere – 6 %, fără a depăşi suma maximă de 100.000 euro/an, anul IV de la recunoaştere – 5 %, fără a depăşi suma maximă de 100.000 euro/an şi anul V de la recunoaştere – 4 %, fără a depăşi suma maximă de 100.000 euro/an. În cazul nerespectării planului de afaceri, sprijinul se va recupera, proporţional cu obiectivele nerealizate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !