Infiltraţii la Alumina

Infiltraţii la Alumina
Infiltraţii la Alumina
Cu câteva ore înainte de dezbaterea publică pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu, redacţiile orădene au fost sesizate miercuri că la halda de şlam folosită de CEMTRADE se observă scurgeri de apă cu conţinut alcalin.

Deplasaţi la faţa locului, ziariştii şi cameramanii au fost lăsaţi să ia imagini de la haldă, oferindu-se, totodată, explicaţii din partea conducerii.

Pescăruşi pe şlam

Observând coincidenţa, directorul Francisc Erdei crede că se face prea multă zarvă şi explică: „Apa folosită pentru evacuarea şlamului în haldă primeşte pH-ul de circa 9.5, uşor alcaloid datorită varului şi sodei caustice folosite pentru extragerea oxidului de aluminiu din bauxită. Dar pescăruşii stau liniştiţi pe apă, iar vitele pasc pe halda acoperită cu pământ de lângă Episcopia. Deci nu se pune problema unei toxicităţi periculoase. De altfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor e informată lunar asupra acestor aspecte, inclusiv despre infiltraţiile apărute în urma ploilor abundente. Halda de lângă Sinteza are 40 de hectare şi a fost amenajată în 1974 cu unele deficienţe care au reapărut după supraînălţarea din anul 2000. Însă lucrăm cu motopompe pentru micşorarea presiunii apei adunate de la ploi şi aşteptăm ca şlamul, care e foarte bun izolant, să etanşeizeze crăpăturile apărute în dig. Iar în zona din care s-au dislocat doi metri cubi de pământ am luat măsuri rapide prin amplasarea de pietriş”.

Totodată, şi administratorul din partea concernului „Ruskii Aluminii”, Andrei Glagolev, i-a asigurat miercuri pe ziarişti că „nu e nici o problemă. S-au montat pompe şi se iau măsuri faţă de problemele minore care am observat că apar după ploi”.

Cert e că după intrarea în UE, toţi operatorii economici care folosesc halde de acest gen vor fi obligaţi să le impermeabilizeze atât fundul cât şi pereţii, preferabil cu beton armat.

Cristian Horgoş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !