Inflaţie în scădere

Bucureşti – Potrivit Băncii Naţionale a României, inflaţia de bază, calculată în condiţiile eliminării impactului taxei pe viciu, a coborât la nivelul de 2,7% în luna mai faţă de 2,8% în luna aprilie şi 3,0% în decembrie 2006.

„Reducerea inflaţiei de bază atestă menţinerea unor condiţii monetare de ansamblu restrictive în contextul recentelor ajustări ale nivelurilor instrumentelor de politică monetară, al unei aprecieri mai pronunţate a monedei naţionale şi al menţinerii nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii”, a explicat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. În aceste condiţii Consiliul de Administraţie al BNR a luat o serie de măsuri în şedinţa din 25 iunie

 

Măsuri

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la nivelul de 7,25 la sută pe an la 7,00 la sută;Exercitarea prin intermediul operaţiunilor de piaţă a unui control al lichidităţii adecvat condiţiilor de pe pieţele financiare; Menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR reafirmă că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile indicatorilor macroeconomici şi perspectivele acestora în vederea asigurării condiţiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflaţie pe termen mediu şi a consolidării procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană, contând totodată şi pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !