Influenta eliminarii supraacizei la carburanti: benzina si motorina costa la fel ca acum o luna

De Marcel Hoster
Influenta eliminarii supraacizei la carburanti: benzina si motorina costa la fel ca acum o luna
© Tion: Influenta eliminarii supraacizei la carburanti: benzina si motorina costa la fel ca acum o luna
Dacă v-a supărat creşterea puternică a preţului carburanţilor din ultima lună a anului proaspăt încheiat, vestea bună este că acestea au revenit acolo unde erau în noiembrie, de exemplu. Eliminarea supraacizei şi scăderea TVA nu au reuşit să scadă preţul motorinei şi benzinei, dar măcar l-au dus acolo unde era.

Luna decembrie a adus scumpirea galopantă a preţului carburanţilor. „Speriaţi” să nu fie nevoiţi să scadă prea mult preţurile odată cu eliminarea supraaccizei de şapte eurocenţi pe litru, respectiv scăderea TVA, de la 20 la 19%, comercianţii de benzină şi motorină au urcat preţurile practicate şi cu aproape un leu. Numai bine ca atunci când s-a aplicat eliminarea supraaccizei şi reducerea taxei pe valoarea adăugată să mai şi câştige ceva, probabil, la preţul pe litru.

În mod normal, modificarea taxării carburanţilor ar fi trebuit să scadă preţurile cu aproximativ 40 – 41 de bani pe litru, estimările specialiştilor fiind în jurul a 4,65 – 4,70 de lei pe litrul de benzină cu cifra octanică de 95.

Desigur, realitatea nu a fost chiar aşa şi preţurile la benzinării, încă din primele ore ale anului au fost mai mari cu 10 – 15 bani decât aceste estimări. Astfel, dacă benzina de 95 se vindea pe 31 decembrie cu 5,27 – 5,30 de bani, în a doua zi a anului preţurile plecau de la 4,78 de lei până la 4,89 de lei, în funcţie de benzinărie. La motorină preţurile au ajuns la 4,77 până la 4,84 de lei pe litru. Pentru benzina scumpă, cu aditivi şi cifră octanică mai mare, preţurile ajung în jur de 5,5 lei pe litru, iar la motorină 5,15 – 5,19 lei pe litru.

Cei mai câştigaţi în ultimele luni par să fie cei care utilizează GPL, la acest combustibil preţurile au scăzut drastic în 2016, de la peste trei lei pe litru la 2,3 – 2,4 lei pe litru, menţinându-se în acest interval şi în aceste zile, aceasta şi pentru cu aici nu era impusă acea suprataxare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !