Informaţia înseamnă putere

Informaţia înseamnă putere
DEVA – „Este aproape imposibil să iei decizii corecte fără o statistică reală”. Acesta este motivul pentru care Alexandru Ioan Cuza, prin decret domnesc, a înfiinţat acum 148 de ani Serviciul statistic central în Ţara Românească, serviciu devenit ulterior nucleul Serviciului Român de Statistică.

Minim 5 agenţi economici solicită zilnic date de la Inspectoratul Teritorial de Statistică.

România a fost printre primele ţări europene care a considerat necesară colectarea celor mai diverse date, pentru a putea analiza o situaţie de fapt. E drept, Franţa, în 1801, Italia, în 1805 şi Austria, în 1810, au fost ţările promotoare în această activitate.

„Statistica culege date, le prelucrează, creează indici statistici, apoi le pune la dispoziţia celor care se ocupă cu politici economice, sociale, demografice. Ni se solicită date statistice chiar de către studenţi, cadre didactice, administraţii locale, pentru a face diferite studii sau pentru a-şi cala strategia de dezvoltare pe nişte date concrete preexistente.

De asemenea, primim solicitări de la diverşi agenţi economici, care doresc să-şi deschidă o afacere de un anumit timp în localităţi puţin cunoscute de ei şi vor să ştie care sunt resursele economice şi umane ale zonelor lor de interes, pentru a vedea dacă afacerea lor se va putea dezvolta acolo sau nu”, spune Traian Laslău, directorul Inspectoratului Teritorial de Statistică Hunedoara.

„Şi asta pentru că avem o serie de indicatori pe care îi centralizăm periodic şi care dau o imagine a unei comunităţi la un moment dat, sau prin comparaţie cu alte comunităţi sau/şi alte perioade.
Statistica fotografiază momentul şi, pe baza imaginii rezultate, se pot lua decizii pe anumite termene, se pot elabora strategii în diverse domenii. Cine deţine informaţii concrete poate să-şi facă planuri şi acestea să şi aibă succes.

Statistica în date :

– 12 iulie 1859 – Înfiinţarea Oficiului Central de Statistică Administrativă
– 1859 – 1860 – Primul recensământ al populaţiei
– 1863 – Recensământul stabilimentelor industriale, prima cercetare de nivel naţional dintr-o ţară europeană
– 1913 – Ia fiinţă învăţământul statistic universitar, prin Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale
– 1930 – Recensământul General al Populaţiei României
– 1941 – Recensământul General al României, în care principalul loc l-a ocupat inventarierea întreprinderilor industriale
– 1941 – Recensământul Agricol, prima lucrare sistematică de acest gen efectuată în ţara noastră
– Recensământul populaţiei şi locuinţelor (1966, 1977, 1992, 2002 )
– 2010 – Recensământul populaţiei şi locuinţelor, la nivel de Uniunea Europeană.


Dana Ioan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase