Universitatea de Vest va avea o harta online a moleculelor periculoase din Timis

De M.S.
Reactualizat la:
Universitatea de Vest va avea o harta online a moleculelor periculoase din Timis
Medicii, oamenii de ştiinţă, studenţii şi oamenii simpli, cu toţii vor putea afla cât de periculoase sunt moleculele din Timiş şi din Ciongrad (Ungaria) ce ne înconjoară. Acest lucru va fi posibil din luna iulie, când Universitatea de Vest din Timişoara împreună cu Universitatea din Szeged vor lansa un site cu informaţii despre 5000 de substanţe cu potenţial nociv asupra mediului şi asupra cetăţenilor.

Proiectul presupune elaborarea unei baze de date care se referă la moleculele care se găsesc în judeţul Timiş şi în județul Ciongrad din Ungaria. Informaţiile se vor găsi pe site-ul eprot.eu şi el va putea fi accesat de toată lumea. Până în prezent au fost introduse în baza de date 2000 de molecule. „Vom identifica în jur de 5000 de substanţe care sunt cu potenţial nociv asupra mediului, asupa sănătăţii cetăţenilor. Vom putea identifica, apoi din experimente pe care le vom face cu aparatatura pe care am achiziţionat-o, regiunile unde acestea se găsesc înt-o densitate mai mare, astfel încât fiecare dintre noi să ştie locurile în care trebuie să mergem mai des sau mai puţin des. Zona Banatului este una dintre zonele unde tiroida este cea mai răspândită. Corelarea cu aceste date poate să ducă la anumite cercetări”, a spus Mădălin Bunoiu, conferenţiar la Facultatea de Fizică din cadrul UVT.

Coodonatorii proiectului de la UVT au mai spus că datele pot fi utilizate şi pentru o serie de cercetari asupra cancerului, asta cu atât mai mult cu cât România este situată pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. Până în prezent la UVT a fost achiziţionat un instrument care permite indentificarea substanţelor care conţin metale, dar şi întreaga parte informatică referitoare la computere şi softuri. Pe site se vor găsi informaţii despre proprietăţile fizice ale moleculelor, cât sunt ele de periculoase, dar şi ce măsuri se pot lua împotriva lor. Site-ul va fi lansat în luna iulie şi va fi disponibil în trei limbi, română, maghiară şi engleză. Întreaga valoare a proiectului este de 400.000 de euro, iar cea mai mare parte a banilor sunt de la Uniunea Europeană.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !