Informatorul "Calin", ultimul condamnat la moarte din Romania

Reactualizat la:
6Comentarii
Informatorul "Calin", ultimul condamnat la moarte din Romania
Condamnat la moarte in 1974 pentru ca a cerut azil politic in SUA, Constantin Rauta se lupta pentru anularea sentintei, la Tribunalul Militar Bucuresti.

Rauta, cetatean american de nationalitate romana, este singurul caz de condamnare la moarte din perioada regimului comunist, care nu a fost anulat de justitie, dezvaluie Ziua in editia electronica de miercuri.

La Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, inginerul Rauta si avocatul sau, Catalin Dancu, incerca, miercuri, printr-o cerere de revizuire, sa anuleze sentinta capitala data in septembrie 1974, la ordinul Securitatii.

Constantin Rauta a lucrat in anii ’70 ca inginer la IPROCHIM Bucuresti si la Ministerul Chimiei, domeniu coordonat de Elena Ceausescu si de Securitate, deoarece, ca orice sector economic strategic, cel chimic se afla sub controlul Directiei de Informatii Externe (DIE), din DSS (Departamentul Securitatii Statului).

DIE l-a conditionat pe Constantin Rauta sa accepte sa devina colaborator al acestui serviciu, daca voia sa i se permita sa plece la studii in strainatate.

Rauta a acceptat numele conspirativ “Calin” si a promis ca atat timp cat se va afla in strainatate va indeplini misiuni de spionaj pentru DIE, el fiind instruit pentru executarea unor misiuni “anti-NATO”.

Constantin Rauta a plecat initial in Italia, unde primise o bursa UNESCO, si a fost adus sub escorta in Romania si anchetat pentru “pactizare cu dusmanul”.

Rauta a fost trimis apoi de DIE, in interes de serviciu, in SUA, in noiembrie 1973, pentru pregatirea vizitei lui Nicolae Ceausescu la Casa Alba. I s-a dat si grad de ofiter, desi nu absolvise niciodata vreo scoala militara, pentru ca regula de atunci era ca toti lucratorii DIE trebuiau sa aiba grad. Cum a ajuns pe teritoriu american, Rauta a cerut azil politic si a trimis Ambasadei RSR din Washington costul biletului de avion si contravaloarea diurnei primite, 100 de dolari.

Rauta a revenit in tara in februarie 1990, primind un nou pasaport de cetatean roman.

Sentinta de condamnare la moarte nr. 133 din 02.09.1974 a fost pronuntata in lipsa, de Tribunalul Militar Bucuresti, Rauta fiind condamnat pentru “tradare prin ajutarea unor puteri straine, transmiterea de secrete de stat, dezertare si refuzul de a se inapoia in tara”, plus confiscarea totala a averii.

In 2006, Rauta a aflat ca i-a fost retrasa cetatenia romana, ca urmare a unui decret al Frontului Salvarii Nationale.

In toata perioada cat s-a aflat in SUA, Constantin Rauta a lucrat ca inginer la NASA, ca specialist la FBI si alte institutii americane cunoscute.

Cazul lui Constantin Rauta a devenit unic in Romania, fiind mentionat in Raportul Tismaneanu ca unicul caz de condamnare la moarte dictata inainte de 1990, care nu a fost anulata.

Constantin Rauta incearca acum sa obtina anularea sentintei capitale, prin admiterea cererii de revizuire formulate si, de asemenea, achitarea pentru toate capetele de acuzare, inclusiv anularea masurii confiscarii totale a averii.
ziare.com6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor