Infracțiunea de conflict de interese declarată neconstituțională

Infracțiunea de conflict de interese declarată neconstituțională
Potrivit art. 301 Cod penal, infracțiunea de conflict de interese constă în fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

Aceste dispoziții privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice ori în cadrul oricărei persoane juridice , singura diferență constând în reducerea cu 1/3 a limetelor de pedeapsă.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională sintagma „raporturi comerciale” din cuprinsul definiției infracțiunii de conflict de interese întrucât a apreciat că este lipsită de claritate și previzibilitate având în vedere faptul că actuala legistlație nu definește expres această noțiune și astfel nu se permite determinarea exactă a conținutului infracțiunii de conflict de interese.

De asemenea, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională sintagma „ori în cadrul oricărei persoane juridice” reținând că incriminarea conflictului de interese în mediul privat reprezintă o încălcare nejustificată a libertății economice și a dreptului la muncă al persoanelor care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără remunerație, o însărcinare de orice natură, în cadrul unei persoane juridice, dat fiind că eventualele cazuri de incompatibilitate pot fi soluționate cu ajutorul mijloacelor de drept civil, dreptul muncii sau alte mijloace care nu implică răspunderea penală.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !