Infractori „fotografiaţi” după vorbe

Infractori „fotografiaţi” după vorbe
Există o convingere universală că munca de poliţist nu are nimic de a face cu arta. Poliţiştii îi urmăresc şi îi prind pe cei care încalcă legea, fără trăiri artistice, fără sensibilităţi inutile. Totuşi un orădean îmbină arta cu activitatea de poliţist în fiecare zi, la serviciu.

Agentul principal Florin Lăzău, unul dintre cei mai buni specialişti din ţară în întocmirea portretului robot, lucrează de doi ani în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor, pentru care a realizat cu talent portrete robot care au dus până în prezent la identificarea a opt infractori. În vârstă de 31 ani „portretistul” bihorean este absolvent al Facultăţii de Drept şi în curând va termina şi Şcoala de Arte.

„Fac portrete robot de aproximativ un an de zile. Martorii mi-l descriu verbal pe autor, îmi spun semnalmentele, inclusiv înălţimea şi greutatea, iar eu întocmesc un «portret vorbit». Portretul robot este ca o fotografie. Introducem semnalmentele în baza de date şi calculatorul caută imaginile care se potrivesc. Înainte de a trece la calculator întocmesc o schiţă cu creionul pentru ca martorul să nu uite din detalii”, povesteşte agentul principal Florin Lăzău.

Portretul vorbit se face cu ajutorul unor metode şi tehnici specializate. În cadrul Compartimentului Identificări Judiciare funcţionează baza de date Image Trak, un sistem performant de identificare a autorilor după semnalmente şi potrivire facială.

În medie pentru întocmirea unui portret robot sunt necesare trei ore, dar poliţistul spune că a fost nevoit să lucreze şi şase ore pentru o singură imagine.

„Trebuie să ţin seama de toate condiţiile şi factorii în care s-a făcut percepţia. Pentru a a obţine o imagine cât mai precisă, persoana care descrie trebuie analizată şi din punct de vedere psihologic. Încerc să-l fac pe cel care descrie să retrăiască acele momente. Copiii reţin foarte bine semnalmentele, pe când persoanele mai în vârstă reţin mai greu. Îţi trebuie multă imaginaţie pentru a face portrete robot”, mai spune Lăzău.

Metoda „portretului vorbit”, îşi găseşte aplicare în practica de urmărire penală în diverse împrejurări: identificarea infractorului prin descrierea semnalmentelor acestuia de către martorii oculari sau alte persoane, urmărirea infractorilor care se ascund sau a persoanelor dispărute, identificarea persoanelor care îşi ascund identitatea şi a cadavrelor necunoscute,  identificarea persoanelor şi cadavrelor după fotografie.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !