Infractorii minori

Infractorii minori
© Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Având în vederea creșterea alarmantă a infracțiunilor comise de minori vom analiza în cele ce urmează dipozițiile legale speciale aplicabile minorilor.

Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal . Minorul care are între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu dicernământ . Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

Față de minorul care, la data săvârșirii infracțiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate . În mod excepțional , se poate dispune față de minor o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri: a) dacă a mai săvârșit o infracțiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracțiunii pentru care este judecat; b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detențiunea pe viață.

Măsurile educative neprivative de libertate sunt: a) stagiul de formare civică; b) supravegherea ; c) consemnarea la sfârșit de săptămână; d) asistarea zilnică;

Măsurile educative privative de libertate sunt: a) internarea într-un centru educativ; b) internarea într-un centru de detenție.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !