Infrastructură pe bani europeni în Vadu Crișului și Aușeu

De Veronica Bursaşiu
Au semnat contractul
Au semnat contractul - © Foto: Ioan HASAS
Primarii din Vadu Crișului și Aușeu Dorel Cosma Florian și Mitică –Florentin Lazăr au semnat, marți, contractul pentru executarea lucrărilor la infrastructura din cele două localități.

Contractul de finanțare al proiectului “Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de bază, prin modernizarea drumului comunal DC 170 și a unor străzi de interes local pe teritoriul comunelor Aușeu și Vadu Crişului” a fost semnat deja cu AFIR. Valoarea contractului este de 5.774.037,47 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.097.067,12 lei. Constructorul desemnat în urma licitației este firma SC Viarom Construct SRL, iar lucrările urmează să fie finalizate până pe 31 decembrie 2018.

„Modernizarea va începe cu drumul comunal DC170 care face legătura între cele două comune”, spune Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului .În Vadu Crișului se vor moderniza printre altele drumul comunal DC 170 ce leagă Vadu Crișului de Aușeu, prin Cacuciu Vechi, străzile de pe Dealu Bandi, Jomonita, Dealu Lubului, ulița Gării, acces district CFR, ulița spre piața agroalimentară și spre podul nou de la intrarea în defileu. În comuna Aușeu, în satul Groși se va moderniza ulița căminului până la drumul Gepișului, capătul văii până la pălincărie, strada pe lângă casa parohilă spre Criș, ulița Nicoară. La Gheghie se va asfalta strada spre Criș, la Luncșoara în zona Runc drumul de la pod spre pădure și drumul de la zona Brădești spre Bufești.

Durata de implementare a proiectului era de 33 de luni de la semnarea contractului.

„Din păcate, implementarea proiectului se află deja în întârziere, din cauza contestațiilor care au blocat proiectul. Unele firme profită de legislație –neavând nimic de pierdut-și contestă firma câștigătoare. Pe parcursul derulării procedurii de licitație au fost depuse patru contestații, care au fost câștigate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Auseu-Vadu Crisului la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor.

Ultima decizie CNSC a fost atacată de către un ofertant și la Curtea de Apel, unde pronunțarea hotărârii asupra recursului a fost data în 2 aprilie 2018”, spune viceprimarul Ioan Hasas. Consiliile Locale ale comunelor Vadu Crișului și Aușeu au înființat în 2015 Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Auseu-Vadu Crișului, având ca obiectiv general, dezvoltarea durabilă în domeniul economic, social, cultural, precum şi din punct de vedere al mediului, al infrastructurii. Proiectul cu finanțare europeană pentru infrastructură rutieră a fost depus în cadrul ADI.

În Vadu Crișului este în derulare proiectul „Modernizare drum comunal DC 176, Birtin – Tomnatic” – în cadrul căruia se execută rigole betonate periate, gambioane (ziduri de sprijin), podețe și se vor asfalta 7.5 km de drum, de la Birtin până la Tomnatic. Termenul de executie al lucrării a fost de 10 luni.Din păcate, lucrarea este executata doar in proportie de 23%.

„La proiectul Dotarea căminului cultural Vadu Crisului finanțat prin AFIR dotările au fost împărțite în șapte loturi. Proiectul „Dotarea centrului de permanență cu echipamente medicale, mobilier specific medical și incalzire centrala Vadu Crişului finantat prin PNDL 2 se afla în implementare, cu termen de finalizare până la sfârșitul anului, spune viceprimarul Ioan Hasas.

Ne bucuram ca lucrările de execuție al proiectului «Reabilitare alimentare cu apă și canalizare în comuna Vadu Crișului, cu finanțare prin PNDL, începute în urmă cu opt ani, sunt în fază de recepție finală”, a spus Hasas.

În cadrul programului ROHU Vadu Crișului a depus trei proiecte în care este lider și două în care este partener, cu CJ Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, comunele Șuncuiuș, Aușeu și din Ungaria cu localitatile: Körösszegapati, Hajduszoboszló, Primăria comunei Tépe, Primaria comunei Esztár si Primaria comunei Kismarja.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !