Infratire intre Beius si Micherechi

4Comentarii
Infratire intre Beius si Micherechi
Evenimentul va avea loc în această lună în urma deciziilor aleşilor locali.

Recent, o delegaţie condusă de primarul municipiului Beius, Adrian Domocoş, s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale şi a Autoguvernării Române din localitatea Micherechi, Ungaria. Evenimentul a fost prilejuit de deschiderea festivă a cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Micherechi, localitatea cu cea mai mare pondere de români din Ungaria, ( 90 % din totalul de 2315 de locuitori), este considerat în cercurile oficiale ca localitate-simbol , tradiţională pentru minoritatea româneasca.

Delegaţia municipiului Beius a fost primită de primarul Margareta Tat şi viceprimarul Bertold Netye, cu o deosebită deschidere şi bucurie pentru interesul acordat de urbea beiuşeană, recunoscută pentru valenţele culturale româneşti de-a lungul secolelor. Din primele discuţii s-a conturat ideea unei colaborări mai ample, care se va concretiza în înfrăţirea celor două localităţi, Beiusul asumându-şi rolul de „frate mai mare” după cuim a afirmat cu hotărâre primarul Adrian Domocoş.

La deschiderea oficială a Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească au participat invitaţi de seamă: Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Jula (Gyula), Răzvan Cioalcă, viceconsul al României la Seghedin, Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoconducerii Românilor din Seghedin, Mihaela Bucin, şefa catedrei de Limba şi Literatura Româmă a Universităţii din Seghedin, precum şi reprezentanţii instituţiilor locale de cultură şi educaţie din Micherechi.

Viceconsul al României la Seghedin, Răzvan Cioalcă, a subliniat sprijinul diplomaţiei române, problematica minorităţii române din Micherechi fiind un punct important pe agenda şedintelor comune ale guvernelor României şi Ungariei, şi a încurajat colaborarea strânsă dintre Beius şi Micherechi.

Donaţii de carte

„Scopul acestor cursuri, de factura unei academii populare, este de a amplifica cunoştintele participanţilor privind identitatea română, noţiuni de istrorie cultură şi civilizaţie naţională românească, de a oferi un suport real împotriva tendinţelor nedorite ale asimilării naturale a minorităţii române”, spune Adrian Domocoş.

Primarul municipiului Beius, Adrian Domocoş, a acreditat ideea unui suport consistent din partea municipalităţii, atât in plan cultural, prin continuarea colaborării dintre şcolile din Beiuş şi cea din Micherechi, participarea la proiecte comune transfrontaliere, şi chiar soluţii de natură economică, care ar facilita dezvoltarea comunităţii româneşti din Micherechi.Un prim pas va fi declanşarea unei campanii de strângere de fonduri şi donaţii de carte pentru întregirea fondului de lectură a bibliotecii din localitatea ungară.

V.B.

 

Taguri: ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor