Infuzie de proiecte transfrontaliere la Muzeu, Teatru și la revista Varad

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Teatrul din Oradea se va moderniza în paralel cu cel din Debrețin
Teatrul din Oradea se va moderniza în paralel cu cel din Debrețin
4 milioane de euro reprezintă suma proiectelor câștigate de instituțiile culturale din Oradea, de pe urma parteneriatului cu proiectul strategic pe cultură al județului Hajdu-Bihar.

Dacă județul Bihor a ales să cheltuie pe echipamente și tehnică medicală majoritatea banilor din cota sa alocată prin fondurile transfrontaliere, vecinii maghiari au preferat să meargă pe un proiect cultural. Este vorba despre Teatrul Csokonai, din Debrețin. Astfel, pentru a deveni parteneri cu maghiarii, oficialitățile județene au identificat o serie de investiții beneficice pentru cultura orădeană.
Dacă în Proiectul strategic pe sănătate al Bihorului partenerul maghiar este spitalul din Berettyoujfalu, la proiectul strategic pe cultură al vecinilor, partenerii din Oradea sunt Muzeul Țării Crișurilor, Teatrul Szigligeti și Revista de limbă maghiară „Varad”.

La Muzeu

„Într-o lună, Muzeul se mută complet din fosta locație și nu vom mai plăti chirie. Din proiectul cultural al ungurilor, partea noastră se referă la amenajarea etajelor 2 și 3 – artă și etnografie (în clădirea de pe str. Armatei Române – n.red.), cu dotări, echipamente și software de 2,7 milioane de euro. Cu această sumă, încheiem această epistolă a Muzeului, veche de 15 ani”, anunță, încântat, președintele Pasztor.

Teatre la pachet

Ca partener al Teatrului Csokonai din Debrețin, Teatrul Szigligeti (Szinhaz) din Oradea are la dispoziție 970.393 de euro, pentru lucrări de modernizare în infrastructura teatrală. Investiție de care, însă, vor beneficia ambele teatre de stat, român și maghiar, din Oradea. „Se modernizează integral scena, se face acea scenă rotativă. Se achiziționează scena mobilă cu rotație, schimbarea integrală a decorului, capete în mișcare, sistemul audio-vizual, două autobuze noi pentru ambele teatre”, precizează președintele Pasztor. Rațiunea pentru care Consiliul Județean a ales Teatrul maghiar Szigligeti, și nu Teatrul Regina Maria, ca partener al maghiarilor din Debrețin ține, în mod evident, de eficiența comunicării cu partenerii.

De asemenea, ca parteneri ai maghiarilor în proiectul strategic cultural, cei de la revista de limbă maghiară Varad, tutelată de Consiliul Județean, au misiunea de a realiza un centru multicultural, de 673.895 de euro.

11,5 milioane de euro intră în Bihor pe proiectele RO – HU1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor