Ingeri, heruvimi si arhangheli: o expozitie pentru ochiul launtric la Galeria Calina

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
O expozitie pentru ochiul launtric la Galeria Calina
O expozitie pentru ochiul launtric la Galeria Calina
Arhangheli, heruvimi şi îngeri populează cu vise şi semne spaţiul de artă contemporană din centrul Timişoarei, într-o mirabilă expoziţie care deschide noul sezon de evenimente al Galeriei Calina: Inwards, de Mircea Stănescu.

O expoziţie de privit cu ochiul de dinlăuntru şi cu tăişul minţii, căci artistul oferă o cheie de înţelegere cu “descuietori” la ambele capete. Diagrama conceptuală a întregii expoziţii, într-o logică infailibilă, aproape rectangulară, este desenată/scrisă de artist direct pe peretele galeriei, iar cifrul şi convenţia pe care le oferă sunt nepartajabile şi în afara oricărei negocieri: take it or leave it. Fără cruzime, dar şi fără reţinere, Mircea Stănescu face un inventar al angoaselor omului contemporan, de la singurătate, la agorafobie, de la inadaptare, la pierderea iremediabilă a speranţei.

Îngerii lui au pe un umăr aripa raţiunii practice, pe celălalt una a bunătăţii necondiţionate, iar expoziţia se deschide infinitezimal unei percepţii senzoriale puternice. “Pentru că oamenii nu mai ştiu să privească în sus cu adevărat”, crede artistul. Îngerii Inwards, surprinşi în pictură, desen, fotografie şi obiect dantelat, sunt copilăroşi şi frumoşi, au ursuleţi şi libelule pe aripi, iar realitatea locuită de ei “nu este o aplicaţie photoshop”.

Expoziţia lui Mircea Stănescu rămâne deschisă la Galeria Calina până în 25 octombrie 2012 şi, dacă plăcerea de a decupa cu privirea îngeri în norii pufoşi de deasupra nu vă e cu totul străină, Inwards este o experienţă de neratat.

Foto © fotosen.ro



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !