Îngerul de la pian: Elisabeth Sombart

De Veronica Bursaşiu
Elizabeth Sombart
Elizabeth Sombart
Oradea este inclusă în circuitul Résonnance pentru al doilea an consecutiv.

A cântat la Carnegie Hall (New York), Théâtre des Champs-Élysées (París), Wigmore Hall (Londres), Suntory Hall (Tokio), Palau de la Música (Barcelona). Orădenii au acum şansa de a asculta una dintre cele mai mari pianiste ale lumii: Elizabeth Sombart, care vine la Festivalul Résonnance. Concertele Resonnance sunt considerate mai mult decât o performanţă artistică: sunt ocazii de a asculta muzica împreună şi de a lega o relaţie profundă între artist, public şi lucrarea muzicală.

În data de 25 octombrie veți avea privilegiul să ascultați Chopin în interpretarea lui Elisabeth Sombart și a invitaților săi, membrii Cvartetului Regal – cunoscuţi românilor şi fiindcă au fost invitaţi la învestirea cu titlul de Alteţă Regală a Principelui Nicolae şi la jubileul de 90 de ani al Regelui Mihai. Cei patru instrumentiști care compun acest cvartet și-au propus să descopere și să-și însușească toate secretele muzicii de cameră, pe care să le aplice atât în cvartet, cât și într-un ansamblu orchestral cameral. Cvartetul Regal s-a perfecționat continuu, lucrând cu toți artiștii care au colaborat cu Camerata Regală, atât instrumentiști, cât și dirijori, căutând soluții pentru realizarea unui act artistic desăvârșit. Pe scenă va urca şi Lavinia Dragoş.

Organizatorii pregătesc şi o surpriză: prezenţa pe scenă a unui talentat pianist orădean, care va avea prilejul să cânte în faţa acestor magicieni. Se întâmplă în cadrul Festivalului Résonnance, organizat de Alexandru Dragoş, care conduce Filiala din România a fundaţiei.

Foto-Elizabeth-Sombart

Fundaţia Résonnance a fost înfiinţată în 1998, în Elveţia, de către pianista Elizabeth Sombart. În anul 2006, Ministerul Francez al Afacerilor Externe a ridicat-o la rangul de Cavaler al Ordinului Naţional de Merit, iar în 2008 a primit titlul de Cavaler al Artelor şi Literelor. Aceasta şi-a propus să ducă muzica clasică în spaţii în care aceasta nu se face de obicei auzită: în spitale, cămine de bătrâni, închisori. Totul cu scopul de a vindeca prin muzică şi de a-i ajuta pe copiii fără posibilităţi materiale să descopere gratuit tainele muzicii, iar pe cei mai talentaţi să cânte în marile săli de concerte. Fundaţia Résonnance îşi propune inducerea unui nou tip de comportament prin conştientizarea misiunii artiştilor de a transmite universalitatea mesajului muzical „oferind gratuit muzica clasică in locurile unde ea nu ajunge”, promovând dialogul umanitar într-o relație de la inimă la inimă.

Concertul susţinut de Elisabeth Sombart începe azi, la ora 19:00, la Teatrul Regina Maria. Preţul unui bilet este în 20-35 lei.

Elizabeth Sombart s-a născut în Franţa și a început să studieze pianul de la vârsta de 7 ani. A debutat la 11 ani. A urmat apoi studii cu Bruno Leonardo Gelber la Buenos Aires, Peter Feuchtwanger la Londra, Hilde Langler-Rühl la Viena. Printre cei care au avut o importantă contribuție la educația ei muzicală se numără și legendarul Sergiu Celibidache, cu care a studiat la Universitatea din Mainz. De o vreme, Elizabeth Sombart se dedică formării pianiştilor din şcolile înfiinţate prin fundaţia sa în Paris, Lausanne, Roma, Louvain, Beirut şi Bucureşti.

În cadrul evenimentului, pe 26 octombrie, Eric de Rus va conferenția pe tema desăvârșirii omului, tot de la ora 19:00, în Sala Mare a Primăriei Oradea. Intrarea este liberă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !