Inregistrarea in ROI, obligatorie

Inregistrarea in ROI, obligatorie
Persoanele care efectuează operaţiuni intracomunitare trebuie să se înscrie în Registrul operatorilor intracomunitari.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziuniifiscale s-au completat prevederile Codului fiscal, cu un nou articol, art. 1582 – Registrul operatorilor intracomunitari (ROI). „Potrivit acestui articol, persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA, care efectuează operaţiuni intracomunitare începând cu data de 01.08.2010, trebuie să se înregistreze în acest registru”, a precizat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene.

Înregistrarea se face la administraţiile finanţelor publice în raza căreia se află domiciliul fiscal al persoanei care se înregistrează potrivit procedurii aprobate prin OPANAF nr. 2101/2010.

Sancţiuni

Efectuarea de operaţiuni intracomunitare de către persoanele care au obligaţia înscrierii în ROI, fără a fi înscrise, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, potrivit art. 2192 din Codul de procedură fiscală.

„Începând cu data de mai sus, în VIES (sistem de schimb de informaţii în domeniul TVA), nu mai figurează agenţii economici, care nu s-au înregistrat în ROI, chiar dacă aceştia sunt înregistraţi în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 1531 din Codul fiscal. Prin urmare nu mai au cod valid de TVA pentru operaţiuni intracomunitare, furnizorii din UE vor factura cu TVA livrările către aceşti operatori neînregistraţi în ROI”, a precizat Mihaiu.

În situaţia în care furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factură cu TVA din statul în care a avut loc livrarea sau prestarea, aceasta va fi inclusă în baza de impozitare a TVA pentru achiziţia intracomunitară de bunuri/servicii care loc în România.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !