Insistă cu amenajarea Crişului Repede

1Comentariu
ORADEA – Atragerea fondurilor europene şi implementarea proiectului pentru amenajarea malurilor Crisului Repede în zona centrală sunt priorităţile pe care şi le-a propus Direcţia Ape Crisuri (DAC), la început de an. Conducerea Direcţiei a expus şi un bilanţ pe 2007, an axat pe controale.

Lucrări din primăvară
În prezent, lucrările din zona Crisului Repede, între podurile Dacia şi Ferdinand, sunt sistate, dar Direcţia face demersuri pentru deblocarea proiectului. „Am trimis propunerea cu membrii comisiei de lucrări, din care fac parte ONG-urile de mediu, pe lângă alţi factori implicaţi, către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Până la primirea unui răspuns nu vor începe lucrările”, spune purtătorul de cuvânt, Anca Mihociu.
Pentru această porţiune, proiectul prevede tăierea a 23 de arbori din albia Crisuluişi înlocuirea lor cu o grindă de piatră, peste care ar urma să fie plantat un covor verde. „Vor fi plantaţi şi alţi copaci, dar mai sus, în apropierea trotuarului”, promite Anca Mihociu.

În amonte
Conform Direcţiei, zona din amonte de Podul Dacia va intra în lucrări de replantare, toată vegetaţia sădită după amenajare fiind deja ofilită. „În 2007 au fost plantate tufe de flori, pentru aspectul colorat. Se vor face lucrări pentru regenerarea gazonului, iar brazii ce s-au uscat vor fi înlocuiţi cu alţi arbori”, spune purtătorul de cuvânt.

Proiecte
Creşterea interesului populaţiei pentru obţinerea de finanţări a mărit şi volumul de muncă al DAC. Atât autorităţile locale, cât şi agenţii economici au aplicat pentru proiecte cu finanţare externă şi au avut nevoie de avize şi autorizaţii de gospodărire a apelor. „În cursul anului trecut au fost emise 845 de acte de reglementare, adică avize şi autorizaţii, ceea ce a depăşit cu mult aşteptările”, afirmă Anca Mihociu.

Controale
În 2007, DAC a efectuat 563 de controale la diverşi agenţi economici, mai ales la cei cu grad mare de poluare şi care lucrează cu substanţe periculoase. Scopul lor a fost verificarea respectării normelor conforme cu legislaţia din domeniul gospodăririi apelor. „În urma acestor controale au fost aplicate 83 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 298.500 lei. De asemenea, s-au aplicat penalităţi la 21 de agenţi economici care au depăşit concentraţiile din apele uzate admise de lege. Valoarea penalităţilor a fost de 338.259.5 lei”, declară Anca Mihociu.

Carmen Brehoi1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor