Insistă să scape de FC Bihor

Insistă să scape de FC Bihor
ORADEA - În ultima şedinţă a Consiliului local în actuala formulă, executivul pune sub nasul aleşilor trei noi variante pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţine la clubul fanion al Bihorului.

Asta în condiţiile în care toate încercările de a vinde de până acum s-au finalizat în eşec. „Varianta cu privatizarea s-a dovedit greoaie şi neatractivă pentru investitori. Este birocraţia mare şi trebuie prezentate certificate de garanţie şi unele referitoare la datorii, pe când un cumpărător ar prefera să se aşeze la o masă şi să discute direct cu proprietarul”, crede Eduard Florea, director în cadrul Finanţelor Locale, cel care a gestionat şi încercările anterioare de vânzare a acţiunilor clubului.

Varianta I – 51%

Proiectul de hotărâre care va ajunge joi pe masa aleşilor are ca primă variantă vânzarea unui pachet de 51% din FC Bihor, adică 62.432,16 acţiuni, la valoaarea de 81,84 lei pe acţiune, conform evaluării făcute de Gestaco – Bussiness Consulting.

Avantajele municipalităţii ar fi obţinerea unui profit, activarea clubului, un management performant pentru SC FC Bihor şi o reorientare spre alte domenii a banilor alocaţi până acum fotbalului, se arată

în proiectul de hotărâre. Dezavantajele sunt birocraţia pe care acest demers o presupune sau restul de acţiuni din pachet, care rămân Primăriei. „Orice investitor doreşte să primească controlul, adică 51%. Şi dacă noi rămânem cu 16% din acţiunile pe care le avem, nu putem fi obligaţi să mai aduce bani în societate. O variantă ipotetică ar fi că în condiţiile unor investiţii, ni s-ar diminua pachetul de acţiuni”, precizează economistul, precizând că nu a primit în scris nicio cerere referitoarea la această varinată.

Varianta a II-a, reevaluarea

Aleşii locali mai pot opta pentu o nouă evaluare a acţiunilor FC Bihor, urmată de o nouă tentativă de vînzare a pachetului deţinut de primărie, de 67%. La avantaje ar fi determinarea valorii la zi a acţiunilor şi ieşirea din afacere a Primăriei, prin vânzarea întregului pachet iar principalele dezavantaje, birocraţia anterioară evaluării, cea a privatizării sau durata mare de timp pentru acestea.

„Am putea cere şi o evaluare exclusiv pe lotul de jucători, pentrui a vedea valoarea lor dar valoarea acestora este foarte greu de stabilit cu exactitate. Dacă unul îşi rupe piciorul, nu mai valorează nimic o bună bucată de vreme. De altfel, din câte am văzut la cei care s-au interesat până acum, a contat foarte mult contractul pe care-l are echipa cu stadionul”, spune Florea.

Al 5-lea asociat

În opinia directorului cea mai atactivă variantă este acceptarea unui nou asociat în cadrul SC FC Bihor. „Subscrierea pe o perioadă de doi ani a unui capital minim de 10.000.000 lei, din care 1/3 se varsă la acceptarea în club iar restul în rate lunare egale pe durata celor doi ani şi promovarea în Liga I în maxim doi ani competiţionali”, sunt două dintre condiţiile acceptării.

Avantajele ar fi implementaarea rapidă, stoparea alimentării clubului cu banii oraşului sau simplitatea procedurii.

Pus în discuţia consiliului local joi, proiectul suferă îmbunătăţiri, spune directorul. „Eu mă pot gândi cel puţin la încă două variante, inclusiv combinarea celor propuse. Consilierii vor avea ultimul cuvânt”, spune Eduard Florea.

 

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !