Inspectori şi directori demişi

84Comentarii
Dorel Luca, inspectorul şcolar general
Dorel Luca, inspectorul şcolar general
Inspectorii şcolari bihoreni şi directorii de şcoli care au făcut politică, direct sau indirect, trebuie să plece. Decizia a fost luată de inspectorul şcolar general, PD-L-istul Dorel Luca. Acesta şi-a dat afară cinci din colegii, care au ocupat postul de inspector prin concurs.

Ei au fost înlocuiţi de Dorel Luca cu oamenii săi. Mai mult decât atât, inspectorul Dorel Luca, nici măcar nu a avut curajul să-şi cheme colegii şi să-i anunţe direct de această decizie, ci a preferat să-i înştiinţeze în scris. Lipsa timpului şi multitudinea de sarcini au fost scuzele invocate de inspectorul-şef pentru atitudinea sa faţă de colegii săi.

„La finele lunii august am primit o adresă prin care am fost anunţaţi că în data de 31 august ne-a încetat contractul de management. Noi am ocupat posturile prin concurs. Legal, sunt două situaţii în care un inspector care a obţinut postul prin concurs poate fi demis: reducerea postului şi atunci când, la evaluare, nu a obţinut calificativul bine sau foarte bine. În cazul nostru, contractul de management nu a expirat, iar posturile se regăsesc şi în noua organigramă. Nu am primit nicio explicaţie în ceea ce priveşte demiterea.

Cred că Dorel Luca vrea să politizeze instituţia”, spune inpectorul demis, Daniel Negrean (PNL), responsabil cu managementul şi dezvoltarea instituţională. Potrivit acestuia, contractul său de management era valabil până în decembrie 2010. Acesta e hotărît să atace în instanţă decizia inspectorului Luca.

Dorel Luca şi jurista Ramona Bacter îl contrazic pe Negrean şi spun că schimbările inspectorilor au fost făcute legal şi că au acţionat astfel la cererea Ministerului Educaţiei de a schimba organigrama şi structura Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

În aceiaşi oală

În aceiaşi situaţie se află şi directorii şcolilor din Bihor. Inspectorul Luca a spus că la nivelul judeţului Bihor a schimbat 30 din cei 96 de directori numiţi cu delegaţie. Motivul pentru care Luca spune că i-a schimbat este „să aducă un alt suflu în managementul şcolii respective”.
„În Oradea, există şcoli gimnaziale care ar putea să-şi înscrie 10 clase de copii pentru clasa I şi sunt altele care se chinuie să-şi facă efectivul necesar de elevi. Motivul? Prost management”, a spus Dorel Luca. La întrebările jurnaliştilor, acesta a recunoscut că toţi directorii schimbaţi au fost numiţi de vechea conducere şi că nu a schimbat niciun director aparţinând clasei sale politice. Însă a precizat că nu este o schimbare politică, dându-l exemplu pe directorul Marcel Sas, de la Marghita, care deşi e penelist, nu a fost schimbat, tocmai pentru că „a dovedit că a dezvoltat un management bun”.

Inspectorul şef a anunţat că va urma o perioadă de evaluare a directorilor de şcoli.

Crina Dobocan84Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor