Instanța va împărți dreptatea la Ambulanță

De Alexandru Guiaș
4Comentarii
Instanța va împărți dreptatea la Ambulanță
© Sindicaliștii de o parte...
Conducerea amenință cu tribunalul, angajații cu proteste. La acest nivel de relații s-a ajuns între angajați și conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Bihor.

„Și dă-i, și luptă, neicușorule”. Și așa societatea noastră, una cu „prințipuri și moravuri”, de altfel, a demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, că nenea Iancu, adică al nostru Caragiale, este omniprezent. În acest spirit s-a desfășurat marți conferința de presă organizată de sindicaliștii de la Serviciul Județan de Ambulanță (SJA) Bihor, în frunte cu Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța (FNSA).

Conferință cu năbădăi

Circ în toată regula, atacuri de o parte și de cealaltă, iar rezolvarea problemelor angajaților și scoaterea adevărului la iveală tot nu au fost posibile pe cale amiabilă, ci doar în instanță, așa cum s-a stabilit inițial. Conferința a început cu animozități și apostrofări venite din partea lui Gheorghe Chiș la adresa conducerii SAJ Bihor, care a participat și ea la conferință, deși nu a fost invitată. Liderul sindical și-a continuat discursul în aceeași notă, cu prezentarea nemulțumirilor sindicaliștilor la adresa conducerii actuale a SAJ Bihor față de chemarea în instanță a celor 419 angajați ai instituției, pentru greșelile făcute de alții.

„Nu trebuia să se ajungă în instanță. Dacă conducerea dorea să rezolve problema, trebuia să o facă în mod amiabil, prin dialog. Acest lucru îl putea face de mult timp dacă se dorea. În ce privește dialogul dintre conducere și salariați, acesta nici nu a existat. Sunt nemulțumit și de faptul că am fost denigrat gratuit prin materiale de presă, în care se spunea că nu aș fi muncit o zi pe ambulanță. Nimic mai fals. Ce vreau să spun este că voi merge până acolo încât voi recurge la greva foamei dacă va fi nevoie, pentru a mă apăra pe mine și drepturile angajaților”, a declarat Gheorghe Chiș. Acesta a mai spus că va prezenta o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, în care va prezenta atitudinea conducerii SAJ Bihor față de propriii salariați și modul în care aceasta își desfășoară activitatea. Scandalul declanșat între conducere și angajați a dus la animozități și, după cum se pare, acestea nu sunt de ieri, de azi.

... Conducerea de cealaltă … Conducerea de cealaltă ©

„Acum oameni vor trebui să dea bani pe la avocați și să umble prin instanță pentru a-și căuta dreptatea. În acest moment, din cei 408 angajați ai SAJ Bihor, 270 s-au organizat și au tocmit un avocat, iar ceilalți și-au luat fie individual avocat, fie s-au constituit în grupuri, care au ales singure cine să-i reprezinte în instanță. Acest atac și acest război dus aiurea nu îl văd altfel decât cu scopul de a UNPR-iza serviciile de ambulanță din întreaga țară”, a mai precizat liderul FNSA. Legat de acest subiect sensibil, de amestec al politicului în ograda serviciilor de ambulanță, Gheorghe Chiș a ținut să arate că Bihorul nu este singurul județ în care cei de la UNPR și-au pus oamenii la conducerea SJA din mai multe județe din Ardeal (Sălaj, Maramureș, Satu-Mare). „Toate acestea se întâmplă atunci când în fruntea SJA sunt numiți oameni politici și nu prin concurs, așa cum am solicitat de nenumărate ori ministrului Sănătății, începând în urmă cu 2 ani. Cei care ajung în fotolii de șefi trebuie să știe că serviciile de ambulanță nu sunt o rampă de lansare politică”, a mai spus Gheorghe Chiș.

Scurt istoric

Totul a început cu auditului făcut la solicitarea lui Gheorghe Pintea, actualul manager al SAJ Bihor. Audit în urma căruia au ieșit la iveală mai multe nereguli de ordin financiar în cadrul instituției pe care o conduce. Nereguli înregistrate în perioada 2010-2015, când s-ar fi cheltuit aiurea banii instituției.

Motiv ce a dus la plângeri penale la Parchetul Oradea din partea conducerii SAJ Bihor, suma vehiculată ca pierderi la bugetul unității fiind de 800.000 de lei. În schimb, cei de la biroul financiar contabil spun că de fapt angajații ar avea de primit 1,9 milioane lei și ar avea de dat înapoi 1,6 milioane lei, ceea ce duce la un deficit de 300.000 de lei. Conform auditului, s-ar fi atribuit contracte preferențial, fără a se organiza licitaţii, sau cu servicii supraevaluate, precum și numiri în funcții de conducere pe criterii preferențiale.

Gâlceava dintre cele două părți se pare că va continua, având în vedere că sindicaliștii urmează să organizeze o manifestație care va avea loc luni, 18 iulie, în curtea SAJ Bihor. Așa a promis Gheorghe Chiș, liderul FNSA.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor