Instruiţi, da, insulină ba

ORADEA – Medicii specialişti diabetologi din Oradea, dar şi din teritoriu, au fost adunaţi joi la Spitalul Judeţean, pe Secţia de Diabet, pentru a fi instruiţi cu privire la modificările ce vor surverni o dată cu eliberarea insulinei prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis.

La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi ai Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, cât şi cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. „Fondurile alocate acestui program naţional vor fi transferate de la Ministerul Sănătăţii la CAS, care va avea obligaţie să verifice cum se scriu reţetele, cât şi modul de eliberare a insulinei şi a celorlalte medicamente care vor trece în circuitul deschis, controale la care vom participa şi noi”, susţine dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt al ASP Bihor.

Potrivit noilor dispoziţii, orice farmacie care se va afla în relaţie contractuală cu CAS va fi obligată să-şi comande în cel mult 24 de ore insulina sau medicamentul care nu-l are pe stoc, dar a fost solicitat de bolnavi. „Dacă un bihorean dintr-o localitate îndepărtată de Oradea nu va găsi de exemplu insulină în farmacia de acolo, aceasta va fi obligată ca în cel mult 24 de ore să o comande, dacă se află în relaţie contractuală cu CAS-ul”, adaugă dr. Ţârţ, care atrage atenţia bolnavilor că aceste tratamente sunt gratuite. De asemenea, dacă un bolnav este internat, instituţia sanitară în care se află este obligată să comande medicamentul oncologic sau insulina la preţ de referinţă. Deocamdată nu se ştie când se vor găsi aceste medicamente în toate farmaciile, CAS neprimind fila de buget în acest sens.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase