Instrumente şi automate muzicale de secol XIX, expuse la Muzeul Tarii Crisurilor

De Veronica Bursaşiu
Instrumente şi automate muzicale de secol XIX, expuse la Muzeul Tarii Crisurilor
Expoziţia rămâne deschisă publicului până la sfârşitul săptămânii.

Un Euphonion cu discotecă, polyphon de masă, vioară cu goarnă, ţiteră, cimpoaie, discuri din metal sau ebonită, cilindri cu ştifturi, discuri cu pini şi benzi perforate şi multe altele pot fi văzute în aceste zile la Muzeul Ţării Crişurilor în cadrul expoziţiei de automate şi instrumente muzicale. Colecţia de automate muzicale şi aparate pentru înregistrarea şi redarea sunetului, care include şi suporturi muzicale a fost instituită în 1972, prin transferul din Vama Borş a unei mici organete mecanice, portative. De atunci, colecţia s-a îmbogăţit mereu, prin noi transferuri de la instituţia vamală, prin achiziţii şi dinaţii de la persoane fizice. Exceptând aparatele pentru redarea electrică a sunetului, adică patefoanele electrice s-au pick-uurile, Muzeul păstrează azi în colecţia sa douăzeci şi două de automate muzicale şi aparate pentru înregistrarea şi redarea sunetului: trei organete, două orgi de stradă, un fonografm, un poliphon de masă , un euphonion cu disciotecă, un orchestrion, trei gramofoane şi zece patefoane de masă şi portabile. Cele mai reprezentative sunt etalate în cadrul acestei expoziţii. Organizatorii spun că o bună parte dintre aceste piese au o valaore documentară, istorică, artistică şi ştiinşifică, fie şi pentru că au fost fabricate, la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către irme consacrate în domeniu, engleze, germane, cehe, maghiare, ruseşti şi, nu în ultimul rând, româneşti, într-o perioadă în care descoperirile tehnice s-au succedat cu o semnificativă repeziciune.

 100 de instrumente

Colecţia de instrumente muzicale clasice şi populare a fost fondată în anul 1967, prin achiziţia unui tulnic. Din această colecţie fac parte peste 100 de piese, achiziţionate pe parcursul mai multor decenii, încadrate în mai multe categorii: instrumente cu coardă: viori, ţitere; instrumente de suflat: cimpoaie, clarinete, fluiere, cavale, ocarine, naiuri, tulnice, buciume ; instrumente de percuţie: tobe. Unele dintre aceste bunuri culturale sunt creaţia unor meşteri din zonă sau adaptări locale ale unor instrumente consacrate, cum este cazul viorii cu goarnă. Implicarea lor în susţinerea celor mai pline stări de spirit ale omului, ca mijloace de alinare a dorului, de exprimare a dragostei, de manifestare a bucuriei sau de întreţinere a unei bune dispoziţii : la petreceri, la hora satului , a contrinuit, fie şi pentru scurt timp, la uitarea grijilor apăsătoare ale traiului de zi cu zi, explică specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor în broşura de prezentare a expoziţiei. Automatele şi instrumentele muzicale au mai putut fi văzute de orădeni în cadrul Nopţii muzeelor. Preţul de intrare la expoziţie este : 2 lei pentru adult, un leu pentru copii. Cei care trec pragul Muzeului au revelaţia de a auzi acordurile muzicale din secolul XiX, deoarece o parte dintre exponate sunt funcţionale.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !