Integrarea vine cu scumpiri

Integrarea vine cu scumpiri
Deva – Preţurile la energie electrică, benzină cu plumb, păcura şi gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor vor creşte de la 1 ianuarie 2007, când intră în vigoare noi niveluri ale accizelor.

Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 ianuarie, cu peste 30%, iar în cazul benzinei cu plumb taxa va creşte cu 6,6%, potrivit prevederilor Codului Fiscal referitoare la accizele armonizate.

În cazul electricităţii utilizate în scop comercial, acciza va urca de la 0,19 euro/MWh, la 0,26 euro/MWh (36,8%), iar taxa pentru electricitatea destinată sectorului necomercial, inclusiv populaţiei, va urca cu 33,3%, de la 0,39 euro/MWh, la 0,52 euro/MWh.

Vor exista şi produse la care accizele nu se vor mai aplica sau vor fi reduse. Astfel autoturismele şi autovehiculele, aparatele de aer condiţionat şi cuptoarele cu microunde nu mai sunt supuse accizelor. Acciza pentru cafea se va reduce treptat, începând de anul viitor, astfel încât în anul 2011, aceasta să fie eliminată.

Câteva produse nu vor mai fi accizate începând din 2007, conform Codului Fiscal.

Autoturismele şi autovehiculele, aparatele de aer condiţionat şi cuptoarele cu microunde nu mai sunt supuse accizelor. În cazul autoturismelor şi autovehiculelor se vor aplica taxe speciale care se vor plăti cu ocazia primei înmatriculări în România.

„Pentru autoturisme şi alte bunuri supuse accizelor, introduse în România în baza unor contracte de leasing iniţiate înainte de data intrării în vigoare a noilor prevederi şi care vor fi încheiate după această dată, se vor datora bugetului de stat accize, în vigoare la momentul iniţierii contractului de leasing”, declară Lucian Heiuş, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara. Codul fiscal prevede şi faptul că motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement vor fi supuse accizelor.

Accize mai mici
De anul viitor se reduc accizele aplicate cafelei, ceea ce ar putea însemna o reducere a preţului de vânzare către consumatori. Pentru anul 2007, accizele scad de la 680 euro/tonă la 612 euro/tonă pentru cafeaua verde, de la 1.000 euro/tonă la 900 euro/tonă pentru cafeaua prăjită, respectiv de la 4.000 euro/tonă la 3.600 euro/tonă pentru cafeaua solubilă. Nivelul accizelor pentru cafea va fi redus anual până la zero, în anul 2011.

Societăţile care achiziţionează produse supuse accizelor nearmonizate din teritoriul comunitar vor trebui să se înregistreze la autoritatea competentă înainte de primirea produselor şi să îndeplinească anumite obligaţii, cum ar fi, de exemplu, garantarea plăţii accizelor.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase