Inteligenţa emoţională şi locul de muncă

Inteligenţa emoţională şi locul de muncă
BUCUREŞTI – Nivelul de epuizare fizică şi emoţională datorat stresului profesional scade atât la bărbaţi, cât şi la femei, pe măsură ce poziţia ocupată de aceştia în ierarhia organizaţiei este mai înaltă, potrivit unui studiu despre inteligenţa emoţională realizat de Competent Consulting.

Femeile conduc mai bine colectivele mici, iar băbaţii pe cele de 500-1000 de angajaţi.

Prin inteligenţă emoţională se înţelege capacitatea de identificare, înţelegere şi gestionare a propriilor emoţii. Nivelul cel mai redus de inteligenţă emoţională este înregistrat la persoanele care lucrează în agricultură, acestea fiind urmate de cele din construcţii, ONG-uri, învăţământ şi cercetare, iar nivelul cel mai ridicat îl prezintă persoanele din administraţia publică, armată, poliţie şi jandarmerie.

Stresul profesional
În ceea ce priveşte stresul profesional, cei mai relaxaţi bărbaţi sunt antreprenorii, iar din categoria celor mai stresaţi fac parte şomerii şi pensionarii, urmaţi de cei care au funcţii de execuţie. Femeile aflate pe poziţii de top management sunt cele mai relaxate, iar un grad mai mare de stres se regăseşte tot la şomere şi pensionare.

Pentru bărbaţi, organizaţiile cu 11-25 şi 501-1.000 angajaţi le asigură cel mai ridicat nivel de echilibru emoţional, în timp ce în cazul femeilor un nivel crescut de echilibru este asigurat de organizaţiile cu unu-zece angajaţi sau peste 5.000 de salariaţi. Femeile sunt preferate pentru conducerea colectivelor de 25-50 persoane, iar bărbaţii pentru organizaţiile cu un număr cuprins între 500-1.000 angajaţi, mai reiese din studiu.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase