Interes mare pentru finantarile SAPARD

Interes mare pentru finantarile SAPARD
Românii sunt din ce în ce mai interesati de finantãrile SAPARD. Aceste lucru reiese atât din prezenta destul de numeroasã la sesiunea de informare organizatã în urmã cu câteva zile la Camera de Comert si Industrie Bihor despre finantãrile SAPARD (peste 70 de participanti), cât si din numãrul mare de proiecte depuse în ultima vreme.

Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD 6 Nord-Vest (BRIPS 6 NV) Satu Mare a primit în luna octombrie a acestui an 16 cereri de finantare în valoare totala de peste 13 milioane RON, pentru Masurile 1.1 „Îmbunatatirea procesarii si marketingului produselor agricole si piscicole”, 3.1 „Investitii în exploatatii agricole” si 3.4 „Diversificarea activitatilor economice din mediul rural”. Pâna în acest moment, la nivelul Regiunii 6 NV, Agentia SAPARD a contractat 182 de proiecte pentru masurile private în valoare de peste 146 milioane RON.

Pe categorii

Cele mai solicitate investitii sunt cele referitoare la exploatatiile agricole, pentru care au fost depuse 8 proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 8.500.000 RON. În cadrul acestei Masuri, investitiile care au atras cei mai multi solicitanti au fost cele de modernizare a exploatatiilor agricole prin dotarea cu utilaje.

Pentru „Diversificarea activitatilor economice din mediul rural” au fost depuse doar în luna octombrie 7 proiecte, în valoare de aproximativ 3.000.000 RON. Cele mai multe dintre ele, vizeaza submasura „turism rural”.

Pentru „Îmbunatatirea procesarii si marketingului produselor agricole si piscicole” a fost depusa o cerere de finantare. Proiectul vizeaza investitii în sectorul cereale, însa valoarea totala se ridica la aproximativ 1,5 milioane RON.

BRIFS 6 NV Satu Mare cuprinde judetele Bihor, Bistrita – Nãsãud, Cluj, Maramures, Sãlaj si Satu Mare.

Dan Birta