Interes minim pentru Metropolă

Interes minim pentru Metropolă
Zona metropolitana a Oradiei si dezvoltarea pe care administratia i-o planuieste nu pare a fi interesanta pentru cei care au proprietati în jurul municipiului. Un forum privind trei planuri urbanistice zonale a avut loc miercuri, la Primarie.

Dezbatarea publica organizata ieri de arhitectul-sef al Oradiei, Andrei Luncan, pe exact aceasta tema, nu a reusit sa adune mai mult de 20 de persoane în Sala „Traian Mosoiu” din Primarie. Într-o ora a fost epuizat integral un subiect vast ca acela pe care-l constituie Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) pe trei culoare de dezvoltare: Oradea – Sanmartin, Oradea – Bors si Oradea – Biharea.

Parcelari inacceptabile

Cele trei PUZ-uri ale culoarelor de dezvoltare au fost produse de SC Proiect Bihor în colaborare cu asociatia Urban Vision Expert si au fost finantate de Ministerul Constructiilor  si Banca Mondiala. Planurile prevad viitoarele destinatii ale terenurilor libere existente înca pe cele trei directii. Conform opiniilor exprimate în sala mare, zona dintre Oradea si Sanmartin este scena celor mai multe probleme, cauzate – în opinia arhitectului-sef – de speculatiile agentiilor imobiliare care au tranzactionat terenuri în zona. „Administratia Zonei metropolitane nu poate accepta parcelari ale unor terenuri mai mari în absenta unor planuri urbanistice de detaliu. Toate parcelele de teren trebuie sa aiba acces la un drum public”, sustine Andrei Luncan.

Acesta opineaza ca în aceasta zona s-au parcelat deja, ilegal, doua terenuri. Proprietarii unora dintre aceste bucati de teren sunt, acum, în situatia de a nu se mai putea bransa la viitoarele retele de utilitati.
Andrei Luncan recomanda tuturor celor interesati sa achizitioneze terenuri, sa faca o vizita pe la primariile de care apartin acele terenuri, pentru a le constata situatia juridica.

Supracentura

Putinii participanti la dezbaterea de ieri au avut ocazia de a afla de la prima mâna o veste importanta pentru rezindenti: administratia Zonei metropolitane gândeste o sosea de centura, care sa ocoleasca întregul perimetru. „Exista deja ideea proiectarii unui nou inel ocolitor al zonei. Acesta ar trebui sa lege Baile Felix de Aeroportul Oradea si, eventual, de iesirile spre autostrada Bors – Brasov”, sustine arhitectul-sef.
Deoarece forumul nu s-a bucurat de interesul scontat, organizatorii au decis sa fie reluat marti, de la ora 10:00, în Sala „Traian Mosoiu” a Primariei.

Cristina Ghilea