Interes pentru cabinetul de somnologie

ORADEA – La jumătatea lunii iunie, dr. Lavinia Davidescu, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea a început să acorde primele servicii medicale în cadrul cabinetului de somnologie amenajat în incinta spitalului.

Timp de o lună s-au prezentat opt pacienţi cu afecţiuni mai mult sau mai puţin grave. În cadrul acestui cabinet, o noutate pentru lumea medicală bihoreană, sunt diagnosticaţi pacienţii care suferă de Sindromul de Apnee în Somn (SAS). Persoanele care sunt afectate de SAS au un somn agitat în timpul nopţii, neodihnitor, cu întreruperea respiraţiei cât şi un sforăit zgomotos.

Oboseala cumulată astfel în timpul nopţii determină pe durata zilei o stare de somnolenţă, lipsă de vlagă. Mulţi adorm la volan, iar la locul de muncă nu mai sunt eficienţi. Din această cauză se ajunge la accidente rutiere, de muncă ori casnice. Apneea în somn netratată duce la complicaţii ale tensiunii arteriale, afecţiuni cardiace ori atac cerebral.

Pentru diagnosticare, orice persoane care prezintă aceste simptome trebuie să-şi petreacă o noapte în cabinetul de somnologie unde cu ajutorul unui aparat sunt monitorizaţi anumiţi parametri. În funcţie de aceştia, pacientul va urma un tratament care de cele mai multe ori este mecanic, sub forma măştii ce trebuie aplicată la nivelul feţei bolnavului în timpul nopţii.

Această mască menţine căile respiratorii deschise în timpul somnului. Tratamentul va dura însă toată viaţa.

 

Reticenţă din partea colegilor

„Media de vârstă a primilor opt pacienţi pe care i-am avut până acum la cabinet este în jur de 50 de ani. Dintre aceştia, şase au fost bărbaţi şi două femei. Dintre cazurile prezentate, patru s-au dovedit a fi severe, iar unul super sever. În urma monitorizării, a ieşit faptul că acesta avea 89 de evenimente pe oră, în condiţiile în care boala SAS apare când există peste 10 evenimente pe oră”, afirmă dr.Davidescu.

Pacienţii s-au adresat cabinetului de somnologie după ce au aflat din mass-media bihoreană despre deschiderea lui. O parte dintre aceştia s-a adresat medicului de familie pentru a le face trimitere, alţii au fost trimişi de medicii cardiologi. Însă nu din Oradea ci din Cluj Napoca.

„Până acum nu a venit nici un pacient cu trimitere de la vreun medic cardiolog ori ORL-ist bihorean”, precizează dr. Davidescu.

 

Nu-şi permit tratamentul

Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi au refuzat însă tratamentul. Şi asta pentru că urmează şi un tratament cardiologic şi diabetologic, nemaipermiţându-şi financiar şi unul pentru această afecţiune. „O pacientă ne-a întrebat de care dintre cele trei afecţiuni se moare mai repede ca să ştie în care tratament să investească mai mult.

Din cei opt pacienţi doar doi şi-au permis să-şi închirizeze masca. Însă sunt foarte mulţumiţi, deaorece starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit semnificativ. Chiria pentru o mască, pe o lună este de 100 de lei, iar preţul acesteia variază între 600-1.000 de euro”, precizează dr. Davidescu.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !