Interes pentru învățământul dual

De Crina Dobocan
Elevii au cerut informații
Elevii au cerut informații
300 de elevi din 13 școli din Oradea și din județ au călcat pragul Liceului „Constantin Brâncuși”, cu prilejul „Săptămânii meseriilor”.

După Târgul Ofertelor Școlare, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Oradea a mai fost organizat un eveniment de promovare a învățământului dual.

Aproximativ 300 de elevi din 13 școli din Oradea și din județ, însoțiți de 20 de profesori și diriginți, au călcat pragul Liceului „Constantin Brâncuși”, cu prilejul „Săptămânii meseriilor”.

În cadrul „Săptămânii meseriilor”, conducerea și profesorii Liceului „Constantin Brâncuși” le-au vorbit elevilor de clasa a VIII-a despre avantajele învățământului profesional și tehnic, respectiv despre modul de organizare și funcționare a învățământului dual.

Astfel, în colaborare cu operatorii economici parteneri și Asociația Firmelor Bihorene, conducerea școlii i-a informat pe elevii din învățământul gimnazial despre condițiile de acces la învățământul dual și la cel profesional de stat și despre beneficiile acestor forme de pregătire profesională. Totodată, elevii din clasa a VIII-a au descoperit care sunt oportunitățile în varianta în care își continuă studiile în învățământul dual și profesional de stat.

Burse

„Înainte cu un an de a începe școala, operatorii economici ne fac solicitări pentru a încheia contracte de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual, cu școala și cu Primăria. Astfel, elevilor din învățământul dual li se oferă, pe parcursul celor trei ani de școlarizare, o bursă profesională în valoare de 200 de lei de la Ministerul Educației Naționale, și încă cel puțin 200 de lei de la companiile partenere. În plus, din bugetul local, le sunt suportate cheltuielile cu cazarea la internatul nostru și masa în cantina proprie (pentru elevii care au domiciliul în altă localitate)”, a explicat profesoara Monica Gale, responsabil cu disciplinele tehnice în cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Oradea.

Potrivit acesteia, la „Constantin Brâncuși” elevii se pot califica în meserii precum: instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, zidar – pietrar – tencuitor, fierar-betonist – montator prefabricate, dulgher – tâmplar – parchetar, electromecanic utilaje și instalații industriale și mecanic auto (pentru învățământul profesional în sistem dual).

Totodată, absolvenții de clasa a VIII-a au pus întrebări referitoare la calificările profesionale din învățământul liceal, la zi, oferite de Liceul „Constantin Brâncuși” (tehnician desenator pentru construcții și instalații, respectiv coafor stilist), dar și despre cele din învățământul profesional de stat (frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist).

Legături

Orădenii sunt interesați, totodată, și de cursurile la seral. În cazul Liceului „Constantin Brâncuși”, la seral există locuri pentru calificările profesionale pe filieră tehnologică în domeniul construcțiilor, instalațiilor și lucrărilor publice (tehnician în construcții și lucrări publice – pentru clasele a IX-a și a XI-a, seral, și tehnician devize și măsurători în c

onstrucții – postliceal) și în domeniul esteticii și igienei corpului omenesc (coafor stilist – pentru clasa a XI-a, semestrul al doilea, la seral).Particularitatea învățământului profesional în sistem dual o reprezintă legătura strânsă între economie și procesul de instruire. De acest sistem de instruire adaptat practicii profită atât ucenicii, cât și absolvenții școlilor de meserii, și chiar cei ai facultăților de profil și ai universităților.

Foarte mulți dintre elevii instruiți de agenții economici își găsesc un loc de muncă încă de pe băncile școlii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !