Interes redus pentru mediu

ORADEA – Agenţii economici bihoreni nu sunt prea interesaţi de protecţia mediului. Concluzia este rezultatul prezenţei la seminarul – „Protejarea şi conservarea mediului înconjurător în contextul integrării României în Uniunea Europeană” – organizat miercuri de Camera de Comerţ şi Industrie Bihor în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor.

„Mă surprinde prezenţa destul de redusă a agenţilor economici, deşi seminarul este gratuit. Dacă este cazul alegem o altă locaţie. Aderând la Uniunea Europeană, trebuie să respectăm legile în vigoare. Ceea ce face neamţul pentru protecţia mediului, trebuie să facă şi românul”, este de părere Călin Mocan, directorul executiv al APM Bihor.

Aceelaşi dezinteres pentru protecţia mediului rezultă şi din numărul redus de proiecte de mediu despus de agenţii economici, ONG-urile şi primăriile din Bihor. „Cu 19 proiecte depuse în perioada decembrie 2006 – ianuarie 2007 suntem codaşi la acest capitol”, consideră directorul executiv al APM. „Sunt 90 de primării şi peste 1.000 de agenţi economici bihoreni care au nevoie de staţii de epurare. Nu au nevoie de subvenţii de 50-60%?”, se întreabă Călin Mocan.

 

Seminar

Cei aproximativ 30 de agenţi economici prezenţi la seminar au aflat noutăţi despre actele de reglementare în domeniul protecţiei mediului şi procedurile de emitere. Totodată au fost informaţi despre obligaţiile ce le revin privind taxa la Fondul pentru Mediu: baza legislativă, veniturile Fondului, taxa pentru emisii de poluanţi, modalităţile de plată a taxelor şi sumele încasate în 2006 în Bihor. Nu în ultimul rând, le-au fost prezentate posibilităţile de finanţare a proiectelor de mediu din Fondul pentru Mediu. „Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru proiecte la Administraţia Fondului pentru Mediu se desfăşoară în perioada 01 – 31 mai 2007. Noi stăm la dispoziţia celor interesaţi să-i ajutăm în măsura posibilităţilor. Vrem să ajutăm, dar este nevoie şi de dorinţa agenţilor economici de a aplica pentru aceste proiecte”, conchide Călin Mocan.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase