Interes redus pentru proiecte de mediu

BIHOR – România şi-a asumat o mulţime de angajamente o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte protecţia mediului. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, Călin Mocan, a ţinut ieri să atragă atenţia agenţilor economici asupra importanţei respectării reglementărilor impuse de UE.

Fie în urma unor controale inopinate şi constatări directe, fie ca rezultat al plângerilor depuse de cetăţeni, Comisia Europeană poate ajunge în proces cu firmele care nu se conformează la cerinţele de mediu ale Uniunii. Depozitarea deşeurilor constituie încă o mare problemă, de vreme ce soluţiile, tehnicile şi materialele noi sunt extrem de costisitoare, iar insuficienţa resurselor financiare nu mai este o noutate în România. „Majoritatea operatorilor nu beneficiază de fondurile pentru închidere, ecologizare şi monitorizare post-închidere pentru că nu le-au constituit în anul 2001”, afirmă reprezentanţii APM Bihor.

Şi lucrările de alimentare cu apă trebuie puse la punct în întreg judeţul. „Există programe de finanţare pentru proiecte de mediu, dar interesul nu îl văd. Nimeni nu vine să solicite acei bani, să depună vreun proiect. Şi primăriile, mai ales cele mici, ar trebui să îşi adune de pe acum fonduri, pentru că închiderea este costisitoare”, adaugă Călin Mocan.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !