Interes zero pentru apă!

2Comentarii
Interes zero pentru apă!
ORADEA – De Ziua Gospodarului, Compania de Apă Oradea şi-a deschis porţile pentru toţi cetăţenii interesaţi să-i viziteze şi să vadă procesul prin care apa Crişului Repede devine potabilă şi ajunge la robinetele consumatorilor.

„Nu ştiu care este motivul ce i-a împiedicat pe oameni să ne viziteze. Sărbătorim această zi din 2007, când au venit zece orădeni curioşi. Anul acesta am lansat peste 100 de invitaţii, către consumatori, asociaţii de proprietari, persoane fizice şi juridice, la care nu a răspuns nimeni”, spune Mariana Barna, directorul de Calitate a Apei.

Tur complet

Singurii care au vrut să vadă totuşi cum se lucrează propriu-zis cu apa au fost angajaţii Companiei de Apă de la birouri, aproximativ 30 de persoane. Mulţi dintre ei, deşi lucrează de ani buni în firmă, au vizitat staţia de pompare pentru prima dată.

„Am acceptat invitaţia colegilor mei, deoarece voiam să văd modernizările şi investiţiile făcute de curând. Am mai fost aici în 1996 şi sunt încântată de progresele realizate”, spune Claudia Şerban, operator calculator.

Ghidul prin uzina de apă numărul doi, de pe Calea Clujului, a fost inginerul Alin Costa, care le-a spus celor prezenţi istoricul Companiei şi le-a prezentat funcţiile fiecărui aparat.

„În Oradea funcţionează cinci uzine, ce se întind pe 250 de hectare. Cea mai veche, uzina numărul trei a fost construită în 1894, iar ultima în 1984. Rolul acestora este de a capta, trata şi pompa apa în oraş. Toate sunt complet automatizate, fiind modernizate şi retehnologizate în perioadele 1999-2000 şi 2002-2005”spune Alin Costa.

Apă bună

Acesta a vorbit şi despre cele două tipuri de apă utilizate, de suprafaţă şi subterană, despre drenurile de opt metri adâncime prin care trec acestea şi despre bazinele de îmbogăţire, cu rezerve pentru situaţii de urgenţă. Vizitatorii au servit apoi un pahar de apă proaspătă şi după ce au aflat ce sunt zonele de protecţie cu regim sever sau de restricţie din jurul uzinelor, au plecat spre laboratoarele de analize, din apropiere de Bdul. Magheru. Aici au loc testările microbiologice şi fizico-chimice, făcute zilnic, de la uzine şi din zonele de monitorizare ale oraşului.

„Probe de apă din cele patru zone se fac de la 12 puncte diferite din oraş, din fiecare colectându-se peste 1,5 l. De asemenea se face în fiecare an o probă de monitorizare şi control, avizată apoi de Autoritate de Sănătate Publică” spune inginerul Maria Ţanţ, responsabila cu calitatea apei potabile.

Din multiplele teste realizate, rezultate specialiştilor par să fie mai mult decât îmbucurătoare, mai ales că faţă de celelalte Companii de Apă din ţară, Oradea pare să ocupe locul fruntaş.

„Orădenii pot bea liniştiţi apa de la robinet, calitatea acesteia fiind foarte bună, cu valori mai mici decât limitele impuse de Legea 458/2002, care reglementează normele apei din România. Posibilele modificări între apa de la staţia de pompare şi cea de la consumatori, sunt mici şi datorate conductelor” a explicat Maria Marinescu, şef de laborator.

Pentru anul viitor, Compania de Apă Oradea speră că orădenii vor profita de Ziua Porţilor deschise, pentru a vedea staţia de epurare, ce acum este în renovare.

 

Carmen Brehoi2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor