Interferenţe culturale româno-maghiare

În aceste zile a avut loc la Liceul „Nicolae Balcescu” din Gyula un spectacol destinat scolarilor români si maghiari: reprezentatia cu „Apolodor, pinguinul calator” de Gellu Naum, în regia lui Ion Mâinea, scenografia Oanei Cernea si avându-i ca interpreti pe tinerii si talentatii actori Igor Lungu si Zentania Lupse, secondati de mai experimentatul Rin Tripa, i-a încântat pe copiii care au umplut sala mare a liceului.

Initiative culturale


Proiectul Interferente culturale româno-maghiare, initiat de Fundatia „Academia Civica”, filiala Oradea, în colaborare cu Teatrul pentru copii si tineret „Arcadia” si cu UNITER, si finantat partial de Consiliul Municipal Oradea, continua preocupari începute în urma cu cinci ani: o prima initiativa de apropiere culturala între români si maghiari fiind tiparirea unui volum bilingv de poezii apartinând poetilor români si maghiari oradeni, „Corabia cu poeti”, apoi o traducere a „Amintirilor din copilarie” a lui Creanga, datorata regretatului poet Fabian Imre si tiparita elegant în sistemul oglinda (fata în fata în cele doua limbi), urmata de lecturi publice si de un spectacol fragmentar, bilingv si el, cu „Soacra cu trei nurori”, iar acum urmeaza lansarea unui alt volum de proza româneasca publicata în Revista „Familia”, în limba maghiara. Sunt încercari câtusi de putin timide de apropiere reala, concreta între românii si maghiarii din Oradea si Bihor.

Participare numeroasa


În deschiderea actiunii culturale, la a carei reusita si-a adus o pretioasa contributie si doamna Eva Iova, redactorul-sef al „Foii românesti” din Gyula, au vorbit Elisabeta Pop si Eugenia Mitrasca din partea Fundatiei „Academia Civica”, Marius Aron, directorul Teatrului „Arcadia”, si doamna profesoara Maria Gurzau Czegledi, directoarea liceului.


Din Oradea au plecat spre Gyula si câteva doamne din conducerea Fundatiei „Academia Civica”: prof. Maria Letea, directoarea Scolii „Lucretia Suciu”, Agota Zicher, avocat, Lucia Traier, dar si invitati ai Fundatiei „Academia Civica”, actorul Eugen Tugulea, cel care vreme de cinci ani a instruit trupa de teatru a liceului, doamna prof. Smaranda Burca, scenografa Emese Csuri, elevi de la clasa de canto a Liceului de arta din Oradea.


Aplauzele din final ale copiilor din Gyula au fost semnul ca ei au înteles, si chiar le-a placut, i-au amuzat aventurile buclucasului pinguin Apolodor, interpretat cu aplomb si placere de Igor Lungu.

Elisabeta Popa