Internetul ajunge in spatiu

Internetul ajunge in spatiu
Departamentul american de Aparare a anuntat oficial instalarea primului’router’ internet in spatiu, pana la inceputul anului 2009. Destinat trupelor americane, proiectul, numit IRIS, va face posibile comunicatiile oriunde pe glob.

Intr-o a doua faza, se preconizeaza extinderea retelei in spatiu, permitand schimbul direct de date intre sateliti pe orbita fara a mai fi nevoie sa treaca, asa cum se intampla acum, prin statii terestre.

Proiectul IRIS (Internet Router Protocol in Space), al Departamentului de Aparare al SUA, preconizeaza plasarea unui router (dispozitiv hardware care conecteaza doua sau mai multe retele de calculatoare) special internet in spatiu. Cand va fi lansat, noul sistem va permite trupelor americane sa comunice si sa transmita informatii chiar si in cele mai indepartate colturi ale globului. In cele din urma, se intentioneaza extinderea retelei de internet chiar in spatiu. Proiectul IRIS va insemna pentru viitorul comunicatiilor prin satelit ceea ce ARPANET a insemnat pentru dezvoltarea internetului in anii ’60, a asigurat Dan Brown, purtatorul de cuvant al Intelsat General, una dintre companiile insarcinate cu construirea platformei.

Va inlocui Comunicatiile Radio

Cu o durata de trei ani, proiectul IRIS va realiza atat platforma satelit, cat si ‘routerul special’, destinat sa revolutioneze lumea telecomunicatiilor. Dupa cum se stie, ‘routerul’ este un dispozitiv care indeplineste functia de distribuire a pachetelor de informatii in largul unei retele definite.
Echipamentul special, destinat sa-si indeplineasca misiunea in afara planetei noastre, va fi realizat de compania Cisco. Instalarea de astfel de ‘routere’ pe sateliti va permite inlocuirea actualelor Comunicatii Radio si instalatiile terestre pentru extinderea internetului.

Internetul, o istorie de 45 de ani

Totul a inceput in 1962, in timp ce comunismul era in forta, cand US Force a cerut unui mic grup de cercetatori sa creeze o retea de comunicatii militare capabila sa reziste unui atac nuclear. Conceptul de retea consta intr-un sistem descentralizat care sa-i permita functionarea in ciuda distrugerii partiale. Paul Baran este considerat un pion principal in crearea internetului. El a avut ideea, in 1964, de a crea o retea sub forma unei ‘panze uriase’, cu tehnologie numita ‘packet switching’.

Dar sistemul era vulnerabil la eventuale distrugeri. In august 1969, independent de orice obiectiv militar, a fost creata reteaua experimentala ARPANET de catre ARPA (Advanced Research Projects Agency) cu scopul de a ‘lega’ patru institute universitare: Stanford Institute, Universitatea California din Los Angeles, Universitatea California din Santa Barbara si Universitatea din Utah. ARPANET este considerata precursoarea internetului.

Cuvantul ‘internet’ se refera la setul de reguli prin care doua retele de calculatoare pot schimba informatii intre ele, indiferent de sistemul de operare folosit.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase