Internetul, sursă de plagiat în şcoli

Internetul, sursă de plagiat în şcoli
Deva – În unităţile şcolare din întreaga ţară se observă o tendinţă care poate evolua periculos în rândul elevilor. Şcolarii care primesc ca temă întocmirea unui referat găsesc soluţia pe Internet. Site-uri speciale cu referate gata făcute îi „îmbie” pe elevi să lase deoparte activitatea de căutare a informaţiilor în altă parte şi le pun pe tavă tema gata făcută.

Facilitatea cu care elevii îşi culeg informaţiile necesare îi face pe aceştia să devină dependenţi de Internet. Profesorii deveni nu sunt de acord cu „trucul” elevilor şi încearcă diferite metode pentru a-i descuraja pe şcolari să mai efectueze astfel de practici. Elevii contraatacă şi spun că preferă note mari pe referate copiate decât note mici pe creaţii proprii.

Elevii deveni afirmă că facilitatea cu care îşi iau informaţiile de pe Internet nu e singurul motiv pentru care plagiază referatele. Unii dintre ei afirmă că preferă să ia nota nouă pe un referat copiat decât nota şase pe unul creat prin propriile puteri.

„Dacă fiecare elev şi-ar crea cu propriile idei referatele, acestea nu ar ieşi aşa de bine şi în consecinţă notele ar fi mai mici. Nu am nimic împotriva celor care copiază de pe Internet dacă nu au de unde altundeva. Oricum durează prea mult să cauţi la bibliotecă”, e de părere Sanda Pădurean, elevă la Şcoala Generală „Lucian Blaga”. Părerile sunt împărţite printre elevi, iar unii condamnă activitatea colegilor lor.

„Unii consideră că nu mai are rost să-şi mai piardă timpul căutând după informaţii, dar eu cred că nu procedează bine făcându-şi tema de pe Internet. Un referat trebuie documentat din mai multe surse, iar Internetul poate fi doar una dintre ele”, crede Ioana Bota, elevă la aceeaşi şcoală. Profesorii încearcă din răsputeri să combată „trucul” elevilor şi pentru a preîntâmpina aceste practici, unii dintre ei au hotărât să nu mai dea note pe referate.

„Consider că nu este bine ceea ce fac elevii. Copilul trebuie să citească şi să se documenteze pentru că numai aşa se formează ca om. Nu încurajăm copierea referatelor de pe Internet, tocmai de aceea, în loc să acordăm note pe referate, dăm doar un punct sau două în plus la nota finală”, afirmă Lenuţa Horga, şefa catedrei de română de la Şcoala Generală „Lucian Blaga”.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !