Interpelare pentru colega-ministru

Interpelare pentru colega-ministru
Saptamâna trecuta, deputata PD de Bihor, Ionela Bruchental-Pop, a depus o interpelare ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, prin care îi solicita colegei sale de partid „demararea masurilor necesare devierii cursului vaii Antal prin afara satului Chislaz, în valea Salduba”.

În textul interpelarii, Ionela Bruchental-Pop îsi explica solicitarea prin faptul ca localitatea Chislaz este predispusa la inundatii datorita revarsarii apelor din valea Antal, care strabate satul.

„Valea Antal colecteaza apele de pe versantii dealurilor Misca cu Vii si Poclusa de Barcau, acoperind o suprafata de 2.300 ha. Datorita cantitatilor mari de precipitatii cazute pe metru patrat în aceasta zona, în anul 1998, valea Antal a provocat inundatii soldate cu pagube materiale, iar în 2005 au fost inundate gradinil si curtile a circa 50 de gospodarii”, se arata în textul interpelarii semnate de parlamentara democrata.

Pericol pe viitor

Bruchental a mai subliniat ca, în conditiile în care prin zona comunei Chislaz va trece si autostrada Bors – Brasov, în ale carei planuri de constructie sunt prevazute ridicarea de canale colectoare pentru apele din zona respectiva, pericolul inundarii localitatii bihorene creste exponential.

„În aceleasi planuri sunt prevazute si devierea apelor colectate de acele canale în valea Antal, marindu-i-se astfel considerabil debitul. În consecinta, pericolul inundarii satului Chislaz în eventualitatea unor ploi torentiale se dubleaza”, se mai arata în demersul parlamentarei.

Calin Corpas