Inundații masive în județul Bihor: pompierii și ABA Crișuri, intervenții în miez de noapte

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
4Comentarii
Inundații masive în județul Bihor: pompierii și ABA Crișuri, intervenții în miez de noapte
ABA Crișuri a intervenit cu buldoexcavator pentru a debloca scurgerea apelor.

UPDATE! Angajatii ABA Crişuri au înălțat digul pe valea Topa din localitatea Sâmbăta. Acțiunea este preventivă întrucât se mai aşteaptă precipitații. Au fost pregătiți 2.000 de saci cu nisip în cazul în care nivelul va creşte mai mult de 20 de cm.


Situaţia hidrometeorologică din ultimele 24 de ore a dus la formarea de torenți și scurgeri importante pe versanți producând din nou inundații în județul Bihor.

Astfel, pe parcursul nopții de joi spre vineri, în sprijinul locuitorilor din localitățile Lugaș și Urvind au interventi angajații din cadrul formației de lucru Aleșd precum și cei din cadrul formației de intervenții rapide. Precipitațiile abundente au produs scurgeri masive pe versanți care, în scurt timp au blocat drumurile, caile de acces în gospodării și au suprasolicitat canalele și rigolele de scurgere. Echipele ABA Crișuri au intervenit cu patru pompe pentru a ajuta evacuarea apelor și cu un buldoexcavator pentru a degaja materialul lemnos și plutitor care bloca scurgerea apelor la poduri și podețe. Intervenția a fost dificilă întrucât s-a desfășurat în miez de noapte pe o vreme instabilă. La ora actuală situația este sub control, dar monitorizarea în zonă se va menține până la finele avertizărilor hidrologice și meteorologice.

Pompierii Stației Aleșd au salvat două persoane surprinse de viitură în localitatea Vârciorog. Este vorba de un adult surprins de ape pe stradă și un copil aflat într-un autoturism.„În data de 30 mai a.c., în județul Bihor, în contextul avertizarilor cod portocaliu hidrologic și cod galben meteorolo...

În ultimeme 24 de ore cele mai semnificative precipitații s-au înregistrat la stațiile: Vârciorog 40l/mp, Beiuș 25l/mp, Finiș 31l/mp, Călata 28 l/mp, Aleșd 18l/mp, Stâna de Vale 16l/mp.

Au intrat în funcțiune mai multe acumulări nepermanente printre care cea mai importantă fiind acumularea din Băile Felix. Cu ajutorul acesteia s-a putut evita inundarea stațiunii și a gospodăriilor din preajmă. Angajații ABA Crișuri au intervenit pentru a îndepărta materialul lemnos și plutitor din preajma gratarelor și a gurilor de evacuare pentru a evita revărsarea apelor din acumulare.

În continuare, localitățile riverane Crișului Negru rămân vulnerabile la formarea de noi torenți cu producere de viituri. Pentru toate localitățile aflate sub incidența avertizărilor este extrem de important să se asigure scrugerea apelor pe canale și rigole. ABA Crișuri menține monitorizarea liniiei de apărare de pe râurile Crișul Negru, Holod, Crișul Repede și Barcău precum și a tuturor acumulărilor.

Vineri 31 mai, la ora 6 dimineața, în județul Bihor se mai înregistrau depășiri ale cotelor de atenție la stațiile: Talpos, Hidisel, Holod și Tinca.
„Iată că după ce,în urmă cu câteva zile, pompele aflate în dotarea ABA Crișuri ajutău localități din bazinul învecinat, din păcate, situația hidrometeorologică a făcut ca de data acesta formațiile de intervenții să utilizeze pompele pentru a ajuta localitățile din bazinul hidrografic Crișuri. Atâta timp cât situația o va impune, personalul A.B.A Crișuri precum și utilajele și echipamentele din dotare se vor afla pe teren pentru a interveni cât mai prompt și eficient”,a precizat Sorin Guler, directorul ABA Crişuri.

Județul Bihor se află sub cod portocaliu de inundații și furtuni. Avertizarea Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor de cod portocaliu este în vigoare inclusiv vineri, 31 mai. Potrivit ANM, se vor înregistra averse torențiale ce vor cumula 25...35 l/mp, descărcări electr...

Inundații

În perioada 29-31 mai 2019 au fost afectate 13 sate din comunele Drăgești, Lazuri de Beiuș, Vârciorog, Crișcioru de Jos cu mențiunea că, lista este în continuă actualizare. Viiturile au spălat doi km drum județean, 1,5km drum comunal, 18 km străzi, au afectat 14 fântâni și 12 poduri și podețe. De asemenea s-au produs și eroziuni de maluri pe o lungime de aproape 6 km.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii ABA Crişuri efectuează măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii. Avertizarea hidrologica de cod galben va lua sfârșit azi, 31 mai, ora 16.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor