INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE
PSD nu e credibil pentru noi”. Calin Popescu Tariceanu: unicul scop al partidului lui Geoana e sa sadeasca zâzania în cadrul Aliantei.

Reporter: Recent, Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene la Bucuresti, a acordat o bulina, sa zicem gri, reformei din Justitia Româna. Ce pasi mai trebuie facuti totusi pentru finalizarea reformei în justitie?
Calin Popescu Tariceanu: Am avut o lunga discutie cu Franco Frattini. Aprecierile lui Frattini sunt relevante. Punctul cel mai criticat a fost cel al justitiei si afacerilor interne. Sigur, noi am primit si o scrisoare de avertizare, care nu este însa o procedura extraordinara, ci una obisnuita, pentru a se atrage atentia asupra anumitor aspecte. Am convingerea ca si raportul Comisiei Europene din octombrie va mentiona progresele nu numai la Capitolul 24, ci la toate capitolele. Privitor la justitie, noi am schimbat cadrul legislativ. Acum asteptam lalolalta cu UE ca acesta sa-si produca efectele pozitive, adica o justitie corecta si eficienta. Tot ce mai avem de facut este sa aplicam cadrul legislativ ca la carte.

Reporter: Se tot vorbeste de o posibila fuziune între liberali si partidul dlui Voiculescu. Cât e adevar si cât poveste referitor la acest subiect?
Calin Popescu Tariceanu: E un subiect atât de neimportant încât nici nu merita amintit. Merita atentie, în schimb, relatia între Partidul Liberal si cel Democrat, pentru ca Alianta sa nu slabeasca. E esential ca animozitatile sa fie depasite, pentru a ne prezenta în fata alegatorilor la fine de mandat onorabil. Nu fac un secret în a spune ca cântecele de sirena ale PSD-ului nu ne seduc. Partidul dlui Geoana are probleme mari, propunându-si ca unic scop sa sadeasca zâzania în cadrul Aliantei. PSD-ul nu e credibil pentru noi.

Reporter: Ati declarat ca frontiera României va trebui securizata cu mult peste un standard normal. Ce înseamna aceasta?
Calin Popescu Tariceanu: Avem înca probleme legate de securizarea frontierelor, acesta fiind al doilea domeniu în care se asteapta progrese, pentru a se împiedica imigratia ilegala, traficul de fiinte umane si de droguri, tot ceea ce înseamna crima organizata. România a luat masuri în aceasta privinta, nu foarte populare, legate de controlul strict al celor care doresc sa plece în UE si care trebuie sa îndeplineasca conditiile cerute. Nimic mai mult, nimic mai putin. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca România va avea a treia frontiera ca lungime din viitoarea UE, deci este o obligatie importanta pentru noi.

Reporter: Ce s-a schimbat de la declaratia presedintelui Basescu privitoare la existenta unor grupuri de interese care paraziteaza activitatea Guvernului?
Calin Popescu Tariceanu: Grupuri de interese au fost si vor fi întotdeauna peste tot. Important este însa altceva, si anume comportamentul autoritatilor publice în fata acestora. Atâta timp cât exista transparenta decizionala, grupurile de interese pot sa îsi faca si ele datoria. Nu trebuie sa vorbim despre ele ca despre ceva malefic.

CARTE DE VIZITA
Calin Popescu Tariceanu

Data nasterii: 14.01.1952
Starea civila: casatorit, doi copii
Studii: Facultatea de Hidrotehnica – Institutul de Constructii Bucuresti; M.Sc. Informatica si Matematica pentru Cercetare, Universitatea Bucuresti.
Experienta profesionala: asistent universitar – Facultatea de Hidrotehnica, 1980-1991; fondator al primului post de radio privat din România, 1990; partener asociat Automotive Trading Services, Importator oficial Citroen, din 1993; Presedinte de Onoare la Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), din 2003.
Cariera politica: fondator al PNL, 1990; vicepresedinte al PNL, 1993-2004; ministru al Industriei si Comertului, 1996-1997; vicepresedinte al Partidului European Liberal Democrat, din 2003; presedinte al PNL, din februarie 2005; prim-ministru al României, din decembrie 2004.

Seres Alexandru