INTERVIU cu directorul Şcolii Speciale nr. 3

În pericol de desfiintare, Scoala Speciala nr. 3 din Oradea este în cautarea unei solutii. J.b.: Care sunt problemele cu care se confrunta Scoala Speciala nr. 3 în acest moment?

Ungur Nicolae: Scoala se confrunta în realitate cu o singura problema majora, aceasta fiind cladirea în care se desfasoara activitatile educative. Constructia apartine comunitatii evreiesti, însa aceasta nu revendica altceva decât platirea chiriei lunare, suma de care nu dispunem si pe care Consiliul Local nu mai este dispus sa o acorde. J.b.: Care este solutia cea mai convenabila pe care ati gasit-o?
Ungur Nicolae: Analizând situatia reala actuala din judetul Bihor, am început conceperea unui proiect ce vizeaza schimbarea titulaturii scolii si a profilului acesteia. Astfel, ne-am dat seama ca nicaieri în judet nu exista o scoala care sa se ocupe doar de elevii hipoacuzici, desi exista, în mai multe institutii scolare, clase de elevi cu deficiente de auz. Totodata, în judet nu exista nici un centru de consiliere al persoanelor hipoacuzice. Pâna relativ de curând, copiii cu probleme de auz erau îndrumati spre judetul Cluj, însa printr-o hotarâre de Guvern s-a decis ca elevii veniti din alte judete sa nu mai poata fi scolarizati acolo. În acest caz, proiectul pe care doresc sa îl realizez are în plan central schimbarea Scolii Speciale într-o scoala pentru hipoacuzici, atât pentru cei cu hipoacuzie simpla, cât si pentru elevii cu deficiente asociate.

J.b.: Ce veti face cu elevii care studiaza în aceasta scoala si care nu sufera de hipoacuzie?
Ungur Nicolae: Bineînteles ca îsi vor termina studiile aici, însa dorinta noastra este sa ne axam în primul rând pe elevii hipoacuzici. Totodata, pentru a veni în sprijinul elevilor, în perspectiva avem în plan sa extindem oferta educationala a scolii cu înca doua clase, a IX-a si a X-a.

J.b.: Ce demersuri ati realizat pâna în prezent?
Ungur Nicolae: Avem o comisie de evaluare interna, formata din cadre didactice, printre care psihopedagogi si psihologi, care vor participa în mod direct, pe teren, la o actiune de identificare a copiilor hipoacuzici. Datele de care dispunem nu sunt corecte, pentru ca nu exista în realitate o lista completa a persoanelor cu deficiente de auz din judet. Pentru aceasta, intentionam sa realizam pliante cu oferta educationala a scolii, prin care sa-i informam pe toti cei interesati, pe care le vom distribui în primarii, scoli, prin asociatia hipoacuzicilor si prin presa. Totodata, am realizat un parteneriat pentru un proiect pe baza de voluntariat cu fundatia Life, care se va desfasura anul viitor. Prin acesta urmarim sa realizam un schimb de experienta, benefic pentru obiectivele pe care le avem pe viitor ca institutie educationala.

Seres Alexandru
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !