Interviu cu Iuliu Winkler

Interviu cu Iuliu Winkler
ORADEA – România va deveni un jucător important pe piaţa comercială a Uniunii Europene.

Reporter: Cum a evoluat comerţul României în ultimii ani?
Iuliu Winkler: În 2006, comerţul exterior al României a fost de 68 miliarde euro, în creştere cu peste 20% faţă de anul anterior. Exporturile au crescut cu circa 16%, pe când importurile au crescut mult mai mult şi au dus la creşterea deficitului comercial.

Rep.: Care sunt motivele creşterii deficitului comercial?
Iuliu Winkler: Există trei motive pentru care deficitul a crescut în 2006. În primul rând, deficitul structural pe care România îl prezintă în balanţa energetică. Noi suntem producători de petrol şi gaze, suntem exportatori de energie electrică, dar suntem şi importatori de produse petroliere. Asta produce peste 3 miliarde de euro din deficitul comercial al României. Acest lucru are şi un aspect pozitiv, şi anume creşterea economică. Industria s-a relaxat, avem sectoare industriale restructurate deja şi care produc în mod competitiv, dar care sigur au nevoie de energie. Al doilea motiv al creşterii deficitului este cel al investiţiilor străine directe. Anul 2006 a fost an-record al investiţiilor, circa 6,2 miliarde de euro investiţii străine directe, la care se adaugă inputul de la BCR, încă 2,2 miliarde euro. Asta înseamnă un puternic import de tehnologie, de utilaje, de echipamente etc. Aceasta este partea sănătoasă a deficitului, pentru că aceste investiţii în viitor se vor manifesta prin crearea de locuri de muncă, prin creştere economică şi, după ani, prin creşterea de export, fabrici care devin productive după un an, doi, vor contribui la export. Al treilea motiv de deficit este consumul de pe piaţa internă, care şi el reflectă creşterea nivelului de trai. Românii consumă mai mult şi produse de mai bună calitate şi, astfel, consumă mărfuri de import. De exemplu, industria auto. Avem o explozie de producători cărora le merge foarte bine, dar avem o creştere consistentă a importurilor.

Rep.: Cum promovează ministerul exporturile?
Iuliu Winkler: Noi avem un sistem de promovare a exporturilor la Ministerul Economiei şi Comerţului. Sunt două programe foarte importante: un program destinat creşterii competitivităţii economice a companiilor. Prin acest program se pot cere finanţări nerambursabile pentru introducerea de tehnici moderne de management, pentru retehnologizarea întreprinderilor, pentru certificarea întreprinderilor (certificate de calitate ISO etc.). Acest program a fost foarte popular. În 2006 s-au cheltuit 40 milioane de lei în acest program şi au rămas cereri care nu au putut fi onorate din lipsa fondurilor. În acest an încercăm să începem din nou programul în prima parte a anului 2007, pentru că din vară intră programele de finanţare din fondurile europene. Acesta a fost un program bugetar, după cum tot program bugetar e şi cel de promovare a exporturilor care finanţează participarea la târguri şi expozitii internaţionale, la misiuni economice, editarea de instrumente de reclame, editarea de oferte de export. Finanţăm parţial reprezentanţe comerciale a unor societăţi exportatoare care se înfiinţează în străinătate în afara UE. Dorim să înfiinţăm un portal de comert exterior, plus programul de la agenţia pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Programul de anul trecut a fost dezastruos gestionat. În acest an lucrăm cu noul preşedinte al agenţiei pentru a întocmi un nou mecanism. Din iunie sau iulie trecem la fondurile europene şi în acest program.

Rep.: Cum promovează MEC produsele agricole româneşti pe piaţa UE?
Iuliu Winkler: România rămâne un producator agricol important. Acest acces depinde de certificarea de origine şi de calitate a produselor, unde sunt reguli foarte stricte. Avem deja producători certificaţi la abatoare, la producţie de ouă, la alte produse. Alţii sunt în curs de certificare. Există şi la Ministerul Agriculturii un program de sprijinire a competitivităţii produselor agricole, la care se pot depune cereri de finanţare pentru acest proces de certificare, care să fie parţial susţinut cu fonduri de la stat. Avem perioade de tranziţie negociate cu UE pentru anumite tipuri de produse. Tocmai pentru că nu am avut producători certificaţi, am avut probleme şi cu gripa aviară. O dată cu expirarea acestor termene, România va deveni un jucător important pe terenul produselor agricole din UE. Acesta a fost unul dintre subiectele pe care le-am discutat săptămâna trecută la prima reuniune a miniştrilor Comerţului de la Bruxelles, prima pentru noi ca ţară membră. Am luat cuvântul şi am arătat că politica agricolă este un subiect sensibil pentru noi şi dorim să fim consultaţi înainte de orice decizie care se ia.

Rep.: Care sunt relaţiile comerciale ale României cu Rusia?
Iuliu Winkler: Relaţiile comerciale cu Rusia sunt determinate de subiectul energetic. Suntem importatori al acelui deficit de 3,5 miliarde de euro pe balanţa energetică care provine din două direcţii: Rusia şi Kazahstan. De aici importăm cel mai mult petrol şi gaze. În relaţiile cu Rusia există o componentă politică şi una diplomatică. Noi, cu ministrul Varujan Vosganian am lansat o dezbatere internă a strategiei energetice. În această strategie vorbim despre termenul de diplomaţie energetic pe care trebuie să-l construim încet. Trebuie să existe o sincronizare între politica externă, diplomaţie şi relaţiile energetice, în aşa fel încât chestiunea foarte sensibilă care este domeniul energetic să fie negociată cât mai bine pentru România. Componenta de export către Federaţia Rusă este una din piesele pe care România le-a pierdut după 1990. Nu mai avem acea economie prin care noi trimiteam mobile, tractoare, Dacii etc. Rusia a fost multă vreme într-o situaţie politică şi bancară instabilă. Nu aveam certitudinea că exportatorii români îşi vor recupera banii pe marfa exportată. Noi încercăm să recâştigăm această piaţă în domeniul textile, confecţii, mobilier. Avem câteva iniţiative. Am mărit numărul consilierilor. Încercăm să dezvoltăm relaţiile cu Rusia la nivel regional. Aşa am făcut cu Germania, la nivelul landurilor, cu care avem o relaţie deosebită, dar sigur că nu este foarte uşor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !