Interviu cu ministrul Afacerilor Externe

Interviu cu ministrul Afacerilor Externe
REŞIŢA – „Am ridicat România în picioare”. Ministrul Mihai Răzvan Ungureanu vrea să facă o politică externă de maraton.

Reporter: D-le ministru, aţi fost acuzat de lipsă de loialitate faţă de PNL pentru că în CSAT aţi votat împotriva retragerii trupelor române din Irak, în timp ce PNL adună în toată ţara semnături tocmai pentru retragere. Vă simţiţi vinovat?

M.R. Ungureanu: Cred că procedura de principiu prin care un ministru de Externe apără interesul naţional trebuie în primul rând aplaudată. Acest lucru se va întâmpla şi cu miniştri de Externe de după mine, într-o Românie europeană dar şi atentă faţă de propriile interese, faţă de propriul raţionament politic, care acum nu mai este unul de supravieţuire, ci este un raţionament politic de putere.

Cred că fiecare membru de partid care aspiră la o funcţie trebuie să spună deschis ce poate face pentru partid, ce câştig va aduce partidului prin activitatea sa.

Reporter: Putem face o paralelă între relaţia ministrului de Externe cu PNL şi relaţia între România şi Republica Moldova, în sensul abordării pragmatice, fără sentimentalisme?

M.R. Ungureanu: Cred că relaţia României cu Republica Moldova se situează înafara judecăţii simple, a formulării grăbite. De multe ori suntem tentaţi să credem că în dialogul cu Chişinăul putem folosi orice fel de retorică.

Ceea ce nouă trebuie să ne fie propriu, este altceva. Republicii Moldova trebuie să i se arate, să i se explice, dar fără aroganţă, că şansa propriei securităţi şi a prosperităţii sale se află în România, în vecinătatea cu o Românie europeană. În momentul în care acest lucru se petrece, cercul se închide, iar Moldova devine, pentru prima dată în istoria sa, o Moldovă pentru care răsare soarele.

Reporter: Cât de mult va depinde politica externă a României de forurile europene? În ce măsură vor hotărî acestea până unde unde ne este plapuma?

M.R. Ungureanu: Dacă ne referim la liniile de conduită pe teme de politică externă ale Uniunii Europene, nu intră în conflict nicicum cu interesele naţionale. Dimpotrivă, se completează reciproc. Ideal este ca România, acolo unde poate obţine un avantaj politic, proiectul să poată fi însuşit de toţi partenerii noştri din Uniune.

Ideal este ca la orice doreşte Uniunea Europeană, la orice proiect al Uniunii Europene, România să îşi poată aduce o contribuţie reală, nu una retorică. Aceasta se adaptează în timp.

Noi trecem de la o politică externă de campanie, la o politică externă de maraton, în care va trebui să urmărim cu încăpăţânare interesele naţionale, supunându-le totodată atenţiei şi argumentând pentru sprijinul altor 26 de partenere.

Lucrul nu este simplu, dar în nici un caz nu intră în conflict cu ceea ce Uniunea Europeană aşteaptă de la noi şi în nici un caz nu pune într-o zodie minoră ceea ce uniunea Europeană speră de la noi.

Reporter: Foarte multe voci au catalogat luările de poziţie ale preşedintelui Traian Băsescu, drept gafe care au dăunat politicii externe a României. Care este opinia ministrului de Externe în această problemă?

M.R. Ungureanu: Uitaţi-vă cum arată România astăzi, la început de an 2007 şi cum arăta în 1995. Am ridicat România în picioare şi arătăm că este o Românie în care potenţialul ei politic va căpăta foarte repede şi conţinut. În condiţiile acestea, criticile sunt fie răutăcioase, fie răuvoitoare.

Carte de vizită
Dr. Mihai Răzvan Ungureanu

Data şi locul naşterii: 22 septembrie 1968, Iaşi.
Stare civilă: căsătorit.
Studii: Absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi. Programul de studii ebraice al Oxford Center. Doctor în istorie modernă. Conferenţiar universitar de Istoria Modernă a României la Iaşi.
Carieră: A deţinut funcţia de redactor-şef sau redactor la mai multe ziare şi reviste, precum şi alte funcţii de conducere la instituţii, societăţi şi asociaţii din ţară şi străinătate. A publicat peste 80 de articole ştiinţifice, primind o serie de premii şi distincţii. A fost numit ministrul Afacerilor Externe, la 29 decembrie 2004.

Simion Todoca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !